10

‘Internationale hulp aan Syrië faalt op alle fronten’

Slechts de helft van de internationale noodhulp is betaald … Wapenleveranties houden oorlogssituatie in stand

De internationale hulp die Syrië tot nu toe heeft gekregen faalt op alle fronten, schrijft Oxfam Novib in een rapport. Dat komt doordat westerse landen niet bereid zijn wapenleveranties te staken en grote aantallen vluchtelingen op te nemen.

Van de toegezegde zes miljard aan internationale noodhulp is tot nu toe nog maar de helft betaald.Oxfam meent dat het westen de oorlog in Syrië juist in leven houdt door de wapenleveranties niet te staken. Rusland laat de grootste steken vallen. Moskou is nog altijd de grootste wapenleverancier aan het regime van Bashar Assad. De VS en Frankrijk nemen samen een aantal van 33 procent voor het verschepen van wapentuig naar het oorlogsgebied. En Nederland doet zijn best, maar geeft met 68 procent van wat eerlijk zou kunnen zijn, nog niet volledig alles om getroffen Syrische burgers te steunen.

Syrië-woordvoerder van Oxfam Novib Annick van Lookeren:

Dit is de grootste humanitaire crisis ter wereld, en over de hele breedte valt de respons van de internationale gemeenschap zwaar tegen. De gestage stroom van kalasjnikovs, bommen en raketten voedt het geweld, terwijl hulp slechts druppelsgewijs de mensen in diepe nood bereikt.

Buurlanden als Turkije, Jordanië, Libanon en Irak vangen de meeste vluchtelingen op, samen drie miljoen. Oxfam vindt dat westerse landen veel meer kunnen doen. Nederland vangt bijvoorbeeld 250 vluchtelingen op, maar volgens de hulporganisatie zou een aantal van drieduizend een eerlijker aantal zijn.

Libanon en de andere buurlanden kunnen de stroom vluchtelingen al lang niet meer aan. Het is tijd dat de internationale gemeenschap wakker wordt, en echt de helpende hand uitsteekt naar de slachtoffers van dit conflict”, aldus Lookeren.

NRC: Oxfam Novib: internationale hulp aan Syrië faalt op alle fronten

cc-foto: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (10)