8

Invloed van psychotherapie op depressie overschat

Onderzoeken die gunstige uitwerking tonen vaker gepubliceerd. Ook effect van anti-depressiva op lichte depressie overschat.

De effecten van psychotherapie in de behandeling van depressie wordt overschat. Dat komt doordat onderzoeken die een gunstige uitwerking van de behandeling aantonen, veel meer kans hebben om te worden gepubliceerd. Dit hebben onderzoekers van de VU in samenwerking met wetenschappers uit Zweden en de VS vastgesteld. Ze maakten de resultaten van hun onderzoek dinsdag bekend.

Het verschijnsel dat over een wetenschappelijk vraagstuk selectief wordt gepubliceerd, wordt publicatiebias genoemd. Het kan leiden tot een vertekend beeld van de effectiviteit van een behandelmethode. Onderzoek is daarom van groot belang voor de klinische praktijk, zeggen de wetenschappers. Dit meldt onder ander het Parool dinsdag.

Eerder onderzoek toonde ook al aan dat de affectiviteit van antidepressiva bij patiënten met een lichte depressie om dezelfde reden wordt overschat. 

De onderzoekers pleiten nu voor onderzoek naar nieuwe, betere methodes om depressie te behandelen. Zij zetten hun bevindingen volgende week uiteen in het vaktijdschrift British Journal of Psychiatry.

Lees hier meer over het onderzoek

Geef een reactie

Laatste reacties (8)