5

Inzet drones leidt niet tot meer arrestaties

AD onthult: 'Drones vangen amper boeven' ... Slechts 4 vervolgingen na 130 keer vliegen

De inzet van drones is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook al levert het gebruik van drones bij het opsporen van criminelen nauwelijks wat op, minister Opstelten wil toch grotere modellen gaan inzetten. Het AD onthult nu dat de drones in 2009 meer dan 130 keer zijn ingezet, maar in hooguit vier zaken een verdachte werd opgepakt dankzij die inzet. Tijd voor Opstelten om zijn prioriteiten opnieuw op een rijtje te zetten?

Het AD meldt op basis van politiegegevens dat de arrestaties na inzet van drones allemaal wiettelers betreffen. Ook blijkt uit de verzamelde informatie dat de onbemande vliegtuigen uit de gratie zijn geraakt bij politie en justitie. Zo is justitie terughoudender geworden met de inzet van drones, vanwege ‘het achterblijven van concrete resultaten’.

In 2014 moet ‘in een bredere visie’ duidelijk worden hoe effectief de inzet van drones is. Ook wordt dat bepaald wat de inzet in de toekomst wordt. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) kondigde eerder al aan dat hij ondanks de tegenvallende resultaten met de Raven ook grotere drones van het type Scaneagle wil inzetten.

AD: Drones vangen amper boeven

Foto-cc: CAGuard

Geef een reactie

Laatste reacties (5)