24

Iraakse kroongetuige: Ik loog over wapens in Irak

Man die Witte Huis ervan overtuigde dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had, bekent dat hij loog om regime ten val te brengen

De overloper die Washington ervan vertuigde dat er massavernietigingswapens waren in Irak, heeft voor het eerst toegegeven dat hij zijn verhaal destijds bij elkaar heeft gelogen. Hij moest vervolgens in shock toezien waartoe zijn leugens leidden. Dat zegt Rafid Ahmed Alwan al-Janabi in een gesprek met de Britse krant The Guardian.

Al Janabi, die bij de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten bekend stond onder codenaam Curveball, heeft aan The Guardian verteld dat hij verhalen verzon over mobiele installaties en geheime fabrieken voor wapenproductie met het doel de Iraakse dictator Saddam Hussein ten val te brengen. Hij was het regime zelf in 1995 ontvlucht.

Misschien had ik gelijk, misschien had ik ongelijk. Zij gaven me deze kan. Ik had de kans om iets te bedenken om het regime ten val te brengen. Mijn zoons en ik zijn daar trots op en we zijn trots dat wij de reden waren om Irak de kans op democratie te geven.”

De bekentenis komt acht jaar na het betoog van Colin Powell voor de Verenigde Naties, waarin de toenmalige Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken zwaar leunde op de leugens die Al Janabi de Duitse geheime dienst BND had verteld. Onlangs verschenen ook de memoires van Donald Rumsfeld, destijds minister van Defensie, waarin ook hij toegeeft dat er geen massavernietigingswapens in Irak waren.Van beide mannen zijn de carrières zwaar gehavend, omdat ze maar wat graag wilden geloven in de verhalen van Al Janabi, die zelf zegt dat deze lang voor de speech van Powell, getoetst hadden kunnen worden. 

Lees meer bij The Guardian: Defector admits to WMD lies that triggered Iraq war

Foto (van links naar recht): Toenmalig president George W. Bush, minister van Binnenlandse Zaken Colin Powell en minister van Defensie Donald Rumsfeld

Geef een reactie

Laatste reacties (24)