35

Iraanse Nederlanders (nog steeds) gediscrimineerd

Iraanse studenten en wetenschappers mogen niet zomaar kernenergie bestuderen ... Hoge Raad oordeelde dat dit discriminatie is

De Nederlandse overheid kijkt nog steeds met een scheef oog naar wetenschappers en studenten van Iraanse komaf. Ondanks een uitspraak van de Hoge Raad mogen zij zich niet vrij inschrijven voor alle studies. Voor een aantal opleidingen moeten zij een speciale ontheffing aanvragen. Nederland is bang dat de Iraanse Nederlanders met name kennis over kernenergie met Iran zullen delen. Advocaat Jelle Klaas van drie gedupeerden eist in Trouw snel verandering van het Nederlandse beleid.

Klaas wil ook excuses van de regering aan diegenen van wie de wetenschappelijke carrière is geschaad of in de knop gebroken, zo schrijft Trouw maandag. De advocaat verwijt de overheid te treuzelen met het uitvoeren van het arrest van de Hoge Raad.

Ook in de Tweede Kamer wordt verbaasd gereageerd dat de overheid de regeling nog niet heeft geschrapt. SP-Kamerlid Jasper van Dijk:

“Aan dit discriminerende beleid moet direct een einde komen. Je kunt niet onder het mom van terrorismebestrijding een groep discrimineren.”

Kamerlid Van Meenen (D66):

Het gaat niet om veel studenten, het gaat wél om het principe: dit is heel ernstig.

SP en D66 willen opheldering van de verantwoordelijke PvdA-ministers Timmermans (buitenlandse zaken) en Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap) en vragen eveneens om excuses en schadevergoeding voor gedupeerden. De coalitiepartijen lijken daar geen haast mee te maken.

Volgens Trouw beraden Timmermans en Bussemaker zich nog op de consequenties van de uitspraak van de Hoge Raad. Coalitiegenoot VVD blijft pleiten voor “uiterste terughoudendheid” en een “zeer strenge risico-screening van kandidaat-studenten”.

Trouw: Nederland discrimineert Iraniërs

Geef een reactie

Laatste reacties (35)