68

Iran: ‘Akkoord over atoomprogramma onmogelijk’

Dagenlange onderhandelingen van wereldleiders in Wenen lijken op niets uit te lopen … 'deal over kernprogramma Iran onmogelijk'

In Wenen praten verschillende wereldleiders al dagen over het atoomprogramma van Iran, maar zonder succes zo blijkt nu. De onderhandelingen, die maandag afgerond moeten worden, lijken op niets uit te lopen. Een delegatielid van Iran heeft laten weten dat een akkoord onmogelijk is.

Onder andere NRC schrijft dat de laatste onderhandelingsronde om tot een serieus akkoord te komen, begon op 18 november. Engeland, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten, de vijf vaste leden van de VN Veiligheidsraad en Duitsland proberen Iran al meer dan anderhalf jaar gas terug te laten nemen in haar nucleaire programma. Als wisselgeld hiervoor zouden sancties die nu tegen de de Iraanse economie gelden, worden opgeheven. Iran wil dat de sancties in één keer worden opgeheven.

Vorig jaar leek er eindelijk een doorbraak te zijn in het onderhandelingsproces dat al jaren duurt. Toen werd afgesproken dat aanstaande maandag de deadline is voor een definitief akkoord. Maar het zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in, aldus een van de deelnemers van de onderhandelingen. Die zei tegen de Iranian Students News Agency:

Gezien de korte tijd die nog over is en het groot aantal issues dat nog besproken en opgelost moet worden, is het onmogelijk om tot een finale en complete deal te komen voor 24 november.

Iran beheerst  al jaren geregeld het internationale nieuws vanwege onder andere de verdenking in het geheim te werken aan kernwapens. Het land ontkent dit al jaren en zegt alleen uranium te verrijken voor medische doeleinden en om energie op te wekken. Tegelijk kan het land de overige landen en de VN Atoomgemeenschap niet overtuigen dat dit ook echt klopt. Onder andere omdat internationale inspecteurs jarenlang niet werden toegelaten in de Iraanse kerncentrales.

Iran heeft al laten doorschemeren de onderhandelingen te willen verlengen,maar of dat ergen toe gaat leiden is maar de vraag. Volgens deskundigen is dit het moment waarop een beslissing genomen moet worden. Deze deadline is immers al het gevolg van een verlenging.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)