13

Iran start smeer- en lastercampagne tegen Iraanse journalisten

Internetactivisten verspreiden nep interviews om journalisten in het buitenland te 'bevuilen' ... Familie van journalisten wordt bedreigd

Het Iraanse regime in Teheran is een laster- en intimidatiecampagne tegen Iraanse journalisten in het buitenland gestart. Internetactivisten met contacten met het regime
verspreiden zelf verzonnen nieuws, onder de naam van de journalisten. Ook zijn er valse Facebookpagina’s gemaakt, waarop “seksueel wangedrag” van de Iraanse journalisten wordt tentoongespreid. Met alle gevolgen van dien: de familie van de journalisten die nog in Iran woont wordt steeds meer lastig gevallen en bedreigd.

De Britse krant The Guardian schrijft dat het om tientallen journalisten gaat, waaronder journalisten die voor de Perzische afdeling van de BBC werken. Het doel zou zijn hen in de ogen van de Iraanse bevolking onbetrouwbaar te laten lijken. Volgens Sadeq Saba, hoofd van de BBC Perzië-afdeling, is het niet de eerste keer dat de Iraanse overheid dergelijke tactieken gebruikt, maar is het aantal intimidaties de afgelopen weken sterk gestegen

Zo zijn familieleden van de journalisten gesommeerd naar het hoofdkwartier van de geheime dienst te komen voor verhoor. Daar zouden de ouders van één van de journalisten te horen hebben gekregen dat hun zoon wel eens vermoord zou kunnen worden als hij voor de BBC zou blijven werken.

Op Facebook werd zelfs een nepprofiel aangemaakt van Nafiseh Kouhnavard, een presentatrice van de talkshow Your Turn. Hierop zou zij vertellen over haar buitenechtelijke affaires. In een zogenaamd interview zou ze zeggen dat het heel normaal is om te ‘swingen’ in Groot-Brittannië, en dat zij heus niet de enige is die het doet. Kouhnavard wordt in een artikel, genaamd ‘netwerk van corruptie’ weggezet als spion voor de Britse geheime dienst.

De Iraanse journaliste Golnaz Esfandiari windt er op haar blog Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFERL) geen doekjes om. Het is erg duidelijk wat het Iraanse regime van hun wil. Ze schrijft:

Stop met het schrijven over Iran, of word geconfronteerd met de gevolgen. Dat is het bericht dat aan Iraanse journalisten die in het buitenland werken wordt verstuurd, met tegelijkertijd waarschuwingen dat hun reputatie, financiën en families gevaar lopen indien ze niet meewerken.”

The Guardian: Iran creates fake blogs in smear campaign against journalists in exile

Geef een reactie

Laatste reacties (13)