62

Iran stemt in met nucleair programma

Iraans uranium voortaan in buitenland verrijkt... Turkse premier Erdogan en Braziliaanse president Lula da Silva voerden zondag laatste gesprekken... VN-veiligheidsraad steunt akkoord... Laatste kans Iran om VN-sancties te voorkomen... UPDATE: 'Iran blijft zelf uranium verrijken', zegt hoofd Iraanse Atoomenergie-organisatie

De regeringsleiders van Iran, Turkije en Brazilië hebben maandagmorgen een akkoord ondertekend over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Dat gebeurde in Teheran, de hoofdstad van Iran. Dat melden Iraanse media. Iran zal zijn uranium voortaan in het buitenland laten verrijken, in plaats van in eigen land.
Zo kan worden voorkomen dat Iran voldoende uranium in handen krijgt om kernwapens te kunnen produceren.

De Iraanse president Ahmadinejad sloot het akkoord in Teheran met de Turkse premier Erdogan en met Lula da Silva, de president van Brazilië. Beide landen zijn niet-permanent lid van de VN- Veiligheidsraad, die het akkoord steunt. Dat meldt de NOS maandag.
Kort na middernacht had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu al bekendgemaakt dat Turkije, Brazilië en Iran later op de dag een overeenkomst zouden ondertekenen. Dat meldt De Volkskrant.
De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan ging zondag zelf naar de Iraanse hoofdstad Teheran om met Braziliaanse en Iraanse vertegenwoordigers te spreken over het nucleaire programma van Iran, zo meldde De Pers.

Nucleaire brandstof zal voortaan in Turkije zou worden ‘geruild’. Daarbij draagt Iran via de VN zijn eigen verrijkt uranium in het buitenland over in ruil voor nucleaire brandstof uit Rusland en Frankrijk voor een onderzoeksreactor. Iran wilde het plan in eerste instantie alleen op eigen bodem uitvoeren, maar ging uiteindelijke akkoord met deze constructie.

Een aantal grote mogendheden verdenkt Iran ervan aan kernwapens te werken. Teheran heeft dit altijd ontkend. Er hingen het land daarom strenge sancties van de Verenigde Naties boven het hoofd, die zijn met dit akkoord afgewend.

UPDATE 16:00 Iran zal, ondank het gesloten akkoord, toch zelf uranium blijven verrijken. Dat heeft het Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, verklaard tegenover persbureau Reuters. “Deze deal heeft niets te maken met onze verrijkingsactiviteiten. We zullen de verrijking van uranium tot 20 procent doorzetten”, aldus Akbar Salehi.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)