19

IS en Italiaanse maffia drijven samen drugshandel

De Italiaanse maffia en terreurgroep Islamitische Staat (IS) werken samen om hasj naar Europa te smokkelen. De organisatie IHS heeft de data geanalyseerd en berekend dat de handel voor zeven procent van de totale inkomsten zorgt en de terroristische organisatie miljoenen euro’s oplevert. Dat meldt De Morgen. 

Franco Roberti, de Italiaanse antiterrorisme-chef en maffiabestrijder meldt dat de maffia en IS hasj langs de route Casablanca in Marokko via Algerije en Tunesië naar de stad Tobruk in Libië smokkelen. Die wordt door IS gecontroleerd.. Het belangrijkste bolwerk van IS bevindt zich – buiten Syrië en Irak – namelijk in de stad Sirte.

De handel in cannabis druist tegen de regels van de sharia in maar volgens de Italiaanse openbare aanklager is het niet zo vreemd dat de terreurgroep met de maffia in Italië samenwerkt. Gezien de meerdere criminele activiteiten die gedaan worden, zoals het smokkelen van drugs en olie, het verhandelen van archeologische vondsten, het ontvoeren van mensen voor losgeld en afpersing.

Het internationale terrorisme financiert zichzelf immers met criminele activiteiten die typerend zijn voor de maffia zoals de Cosa Nostra op Sicilië.

Roberti stelt in zijn boek ‘Il contrario della paura’ (het tegenovergestelde van angst) voor om cannabis te decriminaliseren of legaliseren, om de handel tegen te gaan.

Dat zou de drugssmokkelaars, waaronder terroristen, de wind uit de zeilen nemen. Nu gaat er heel veel geld naar de bestrijding van de straathandel in softdrugs terwijl het resultaat vrij pover is. Misschien wordt het tijd om onze politiecapaciteit anders in te zetten. 

cc foto: DJ Kettle

Geef een reactie

Laatste reacties (19)