Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is groengas wel zo groen?

  •  
08-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Plankgas300.jpg
In aflevering zes van Plankgas vraagt Marie-Claire van den Berg zich af waarom we in Nederland niet 100 % biogas kunnen tanken 
Schoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groen gas. Rijden op groen gas is net zo schoon als elektrisch rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine! Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op groengas? Marie-Claire zocht het uit en maakte er een film over: Plankgas.
In aflevering zes van Plankgas vraagt Marie-Claire van den Berg zich af waarom we in Nederland niet 100 % biogas kunnen tanken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat een van de schoonste brandstoffen is. 100 % biogas is zelfs schoner dan een elektrische auto. Die wordt immers nog steeds opgeladen met kolenstroom. Op zoek naar het antwoord op die vraag gaat ze naar het bedrijf Vertogas. In opdracht van de staat geeft Vertogas certificaten uit om de garantie te kunnen geven dat je groengas tankt. Zo houdt Vertogas toezicht op de productie van biogas en de verdeling ervan in Nederland. Maar het is de vraag of die certificaten betrouwbaar zijn. We weten inmiddels dat de certificaten voor groene stroom al jaren worden misbruikt om grijze stroom van kolencentrales als duurzaam te verkopen. Gaat dat bij groengas-certificaten ook zo? Bekijk de aflevering.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.