Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is IS(IS) nu wel of niet verboden in Nederland?

  •  
12-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opstelten_ANP300.JPG
Opstelten zaait verwarring ... Noemt terreurorganisatie eerst niet verboden, komt daar later op terug
Duitsland ging Nederland eerder al voor en verbood de terreurorganisatie IS. Maar niet alleen de organisatie zelf is er verboden, ook propaganda voor de groep islamisten die in Syrië en Irak er lustig op los moordt. Vrijdagmorgen zei minister Opstelten nog dat de Nederlandse regering IS niet kan verbieden, maar na afloop van de ministerraad kwam hij daar al snel op terug: IS staat zowel op de lijst van verboden organisaties van de Europese Unie als op de lijst van de Verenigde Naties. Wie op die lijsten voorkomt, is automatisch ook verboden in Nederland, zo liet Opstelten weten.
Maar niet alleen de officieren van Justitie gaven pro-IS-demonstranten de ruimte. Ook de Haagse burgemeester Van Aartsen zei eerder dat er eerst strengere regels moesten komen om de spandoeken en leuzen te kunnen verbieden Het verbod moet echter, zo blijkt nu, ook destijds al actief zijn geweest. Strengere regels zouden dus overbodig zijn.
De Tweede Kamer is nu aan zet om uit te vinden wat nu daadwerkelijk de wettelijke status is van een verbod op IS in Nederland. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.