6

Is IS(IS) nu wel of niet verboden in Nederland?

Opstelten zaait verwarring ... Noemt terreurorganisatie eerst niet verboden, komt daar later op terug

Duitsland ging Nederland eerder al voor en verbood de terreurorganisatie IS. Maar niet alleen de organisatie zelf is er verboden, ook propaganda voor de groep islamisten die in Syrië en Irak er lustig op los moordt. Vrijdagmorgen zei minister Opstelten nog dat de Nederlandse regering IS niet kan verbieden, maar na afloop van de ministerraad kwam hij daar al snel op terug: IS staat zowel op de lijst van verboden organisaties van de Europese Unie als op de lijst van de Verenigde Naties. Wie op die lijsten voorkomt, is automatisch ook verboden in Nederland, zo liet Opstelten weten.

De uitspraak van Opstelten lijkt haaks te staan op het commentaar van de Haagse officier van Justitie in juli dit jaar, na een pro-Gaza betoging in zijn stad. Hij zei toen nog dat beoordeeld zou moeten worden of er strafbare uitingen waren gedaan bij de demonstratie, in de wetenschap dat er IS-vlaggen meegezeuld werden door een kleine groep betogers. De uitspraak van Opstelten zou betekenen dat, met terugwerkende kracht, het uiten van IS-symbolen – zoals de zwarte vlag met witte letters – ook toen verboden moet zijn geweest, waarmee ook de uitspraken van individuele officieren van Justitie in een ander daglicht komen te staan.

Maar niet alleen de officieren van Justitie gaven pro-IS-demonstranten de ruimte. Ook de Haagse burgemeester Van Aartsen zei eerder dat er eerst strengere regels moesten komen om de spandoeken en leuzen te kunnen verbieden Het verbod moet echter, zo blijkt nu, ook destijds al actief zijn geweest. Strengere regels zouden dus overbodig zijn.

De Tweede Kamer is nu aan zet om uit te vinden wat nu daadwerkelijk de wettelijke status is van een verbod op IS in Nederland. 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)