Laatste update 10:20
6

Is landruil tussen Servië en Kosovo een bedreiging voor de vrede?

Een normalisering van de betrekkingen, kracht bij gezet door enkele grensgebieden te ruilen. Dit voornemen, geuit door de Kosovaarse president Hashim Thaçi en zijn Servische ambtsgenoot Aleksandar Vučić zou de oorlog in Kosovo van bijna twintig jaar geleden eindelijk kunnen afsluiten. Maar schijn bedreigt, schrijft The Guardian.

De ruil gaat om gebieden waarin of Serviërs of Kosovaren in de meerderheid zijn. Zo zouden beide landen etnische homogener worden, is het plan. Tegenstanders zien het idee als een vorm van etnisch zuiveren, iets wat ook tijdens de oorlogen in de jaren negentig een streven was. Servië ziet Kosovo tot nu toe als een onderdeel van Servië, terwijl Kosovo in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep. Die stap wordt door ongeveer de helft van de leden van de Verenigde Naties gesteund.

Als Hoge Vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina werkte Paddy Ashdown in de periode na de oorlog in Bosnië. Hij is erg sterk tegen een landruil: “Grenzen verleggen helpt niet om verdeeldheid op te heffen, het zal die eerder verdiepen.” Duurzame vrede ontstaat alleen als we leren samen te leven in multi-etnische maatschappijen, in plaats van ons terug te trekken in mono-etnische, zegt Ashdown. “Er is dan ook geen slechter beleid mogelijk om ons terug te leiden naar conflicten op de Balkan dan wat nu gesteund wordt.”

Cc-foto: Pigofwar

Geef een reactie

Laatste reacties (6)