26

Is Mohammed echt de populairste Britse babynaam?

Volkskrant verspreidt tegen beter weten in bakerpraatje. Of niet?

Een Britse babywebsite meldde dat Mohammed nu bij onze westerburen de populairste naam is voor jongensbaby’s. De kwaliteitskrant The Guardian weerlegde dat al snel maar de Volkskrant, nooit te beroerd om het ‘goed’ lezersvolk bang te maken voor migratie, meldde het toch maar gewoon.

Het is een populaire mythe dat Mohammed de populairste jongensnaam is, constateert The Guardian. En het zou kunnen gebeuren dat dat ooit bewaarheid wordt maar nu is dat nog niet het geval. De bron van het nieuws is de commerciële website Babycentre, die gewoon de namen onder gebruikers heeft geturfd. Dat is een hoogst onbetrouwbare methode die niet zegt over de situatie in het land. Officiële cijfers zetten de naam Muhammad op de 16e plaats.

Babycentre haalt nog een andere truc uit, alle schrijfwijzen en verbasteringen van de naam Mohammed – en dat zijn er nogal wat – worden bij elkaar opgeteld. Voor Engelse namen – zoals Ollie en Oliver en Harry en Henry – wordt die methode niet gebruikt. Als dat wel was gedaan waren ze Mohammed voorbij gestreefd.

Maar, zo zeggen deskundigen, die optelling mag je niet maken want Oliver en Ollie zijn verschillende namen terwijl alle varianten van Mohammed alleen schrijfwijzen zijn. Mohammed is dan echt de meest voorkomende naam voor pasgeboren jongetjes.

In Nederland is de naam Mohammed volgens de officiële cijfers juist wat minder populair aan het worden. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Dat er minder baby’s geboren worden of dat jonge ouders de traditie achter zich laten. Sommige namen raken ook in hoog tempo uit de mode vanwege een impopulaire naamgenoot, zoals Osama of Joran. Snel populair aan het worden in Nederland is de oerbijbelse naam Adam. Andere zeer christelijke namen doen het ook goed in het als seculier beschouwde Amsterdam. Lees je – heel gek – nooit iets over.

cc-foto: Mohd Fahmi Mohd Azmi grafieken: Meertens Instituut

Geef een reactie

Laatste reacties (26)