Laatste update 23:22
121

Is Trump nu eindelijk echt te ver gegaan?

Update 13.00 uur:
De ene na de andere Republikein spreekt zijn afschuw uit over de uitspraken van presidentskandidaat Trump, onder wie zijn eigen vice-presidentskandidaat Mike Pence. Verschillende prominente Republikeinen trekken hun ‘endorsement’ van Trump in. De meest prominente onder hen tot nu toe is John McCain. Ook zouden publicitaire inspanningen van de Nationale Republikeinse Conventie voor de campagne van Trump, beter bekend als het ‘Victory’ project, tot nader orde zijn opgeschort.

De huidige vice-president van de Verenigde Staten, Joe Biden, veroordeelde de uitlatingen van Trump ten strengste en maakte duidelijk dat het wel meer was dan ‘jongens onder elkaar-gebabbel’:

Hoewel sommige Republikeinen openlijk speculeren over het mogelijke switchen van de kandidaten en oproepen om Pence naar voren te schuiven ten koste van Trump, is dat allang niet meer mogelijk. De stembiljetten zijn geprint en op sommige plaatsen is het stemmen al begonnen. De enige uitweg zou zijn als Trump zelf zou opstappen, en hij bezwoer vandaag nog dat nooit te zullen doen.

Zaterdag:
Laten we eerlijk zijn, Trump heeft ‘de grens’ voor zover die ooit bestond al lang, breed en herhaaldelijk overschreden. Zijn uitlatingen over vrouwen, Afro-Amerikanen, Latino-Amerikanen, moslims, veteranen en gehandicapten hadden in elke andere campagne, van elke andere kandidaat absoluut het einde betekend. Het geheim achter de populariteit van Trump komt juist voort uit zijn ongekende bereidheid groepen mensen en individuen te beledigen en te belasteren.

Toch overheerst vandaag shock en verontwaardiging over de uitspraken van Trump in een video uit 2005, opgedoken door de Washington Post, waarin hij aangeeft dat hij vrouwen ‘grijpt’ als hij daar zin in heeft. Dat hij, ongeacht of de vrouw in kwestie daar welwillend tegenover staat, haar gewoon begint te zoenen, of bij haar kruis grijpt, omdat je daar nu eenmaal mee wegkomt als beroemdheid. De definitie van aanranding. “Grab them by the pussy”, zegt Trump letterlijk in de video. “You can do anything.”

Trump maakt nauwelijks kans op stemmen van etnische minderheden en is dus sterk afhankelijk van de stem van witte vrouwen voor de overwinning op Hillary Clinton. Want hoewel hij het beter doet dan Clinton onder witte mannen, zijn de peilingen niet goed genoeg om alleen met hun stem de verkiezingen te winnen. Zijn totale onvermogen zijn seksisme enigzins te beteugelen, zou hem dus best wel eens het presidentschap kunnen kosten.

Overigens heeft Trump een soort van excuses gemaakt voor zijn uitlatingen in de video:

“I apologize if anyone was offended.”

In reactie op Trump’s ‘grab them by the pussy’ hebben vele vrouwen op Twitter het verhaal van hun eigen aanranding gedeeld om Trump te laten zien wat de effecten zijn van zieke opvattingen als die van hem.

En ook in Nederland zijn de reacties niet mals:

Geef een reactie

Laatste reacties (121)