101

Islamfobie is gecreëerde Amerikaanse ‘bubble’

Angst voor islam en macht voor conservatieve politici wordt gevoed met miljoenen dollars

Zeven grote Amerikaanse organisaties staken dit decennium bijna 30 miljoen euro in anti-islamlobbies. Dat blijkt uit een conclusie van het Center for American Progress (CAP) op basis van onderzoek. Volgens deze denktank bevordert een groep Amerikaanse stichtingen de angst voor de islam. Zo zorgen zij er voor dat staten islamitische of buitenlandse wetten zouden tegenhouden en steunden zij protesten tegen de ‘Ground Zero-moskee’.

Uit het onderzoek van CAP blijkt ook dat de macht van conservatieve politici en anti-moslimretoriek wordt bevorderd, schrijft Trouw. De denktank, links georiënteerd en pro-Obama, noemt de betrokkenen bij de organisaties en de geldstromen een ‘fictieve dreiging’.

Onderzoeker Wajahat Ali zegt in The Guardian dat de organisaties angst en terrorisme gebruiken voor hun ‘haatagenda’:

Gezonde meningsverschillen zijn belangrijk voor het maatschappelijk debat. Maar de figuren in dit rapport hebben duidelijk bijgedragen aan giftige extremistische gedachten.

De meeste geldschieters zijn liefdadigheidsinstellingen die hun donaties liever stilhouden. Ali spreekt over een ‘islamofobe netwerk’ dat geregisseerd wordt door invloedrijke individuen en denktanks. Zij zouden het ontvangen geld uit donaties gebruiken om opzettelijk de sharia verkeerd te definiëren.

Dat de afkeer van moslims een hype is geworden komt doordat bepaalde media de propaganda van deze organisatie verspreidde, stelt CAP. In de genoemde medialijst noemen zij onder andere televisiezender Fox News en islamofobe blogs. Hun verspreide ideeën zouden opgepikt worden door politici als Tea Party presidentskandidate Michele Bachmann die op politieke wijze een anti-sharia campagne voerde. 

Trouw: Denktank VS: in islamofobie gaan miljoenen om

cc-foto: David Shankbone

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (101)