4

Isoleercel verleden tijd?

'Psychiatrische ziekenhuizen kunnen zonder isoleercel'

Twee instellingen voor geestelijke gezondheidszorg sluiten hun patiënten niet meer op in een cel maar de patiënten worden intensief begeleid, meldt Trouw vrijdag

24 ggz-instellingen zijn gestart met de zogenaamde ‘High & Intensive Care’ psychotische, agressieve of suïcidale patiënten worden niet langer in hun eentje opgesloten, maar intensief begeleid.

Hulpverleners houden contact met de patiënt, ook als die gevaarlijk is.’Het is een revolutie in de psychiatrie’, volgens Bouke Bijnsdorp, afdelingsmanager van de gesloten kliniek van Ggz in Gees. Bijnsdorp:

We kozen vroeger altijd voor veiligheid, geen risico nemen. Was iemand agressief of suïcidaal, dan was het in Nederland heel gewoon om diegene achter een grote dikke deur op te sluiten.

Maar patiënten opsluiten in een isoleercel is vaak een korte termijn oplossing. Sommige patiënten houden er een jarenlang trauma aan over. Daarom proberen de overheid en ggz-instellingen de eenzame opsluiting sinds begin deze eeuw terug te dringen. 

Hoop voor de toekomst
En alle inspanningen lijken te lonen: in 2008 belandde nog 11,8 procent van de psychiatrische patiënten in de isoleercel, vier jaar later 6,5 procent. Toch is de daling nog niet scherp genoeg: het ideaal ligt tegen de 0 procent.

Mogelijk brengt de nieuwe, menselijker aanpak de nul dichterbij volgens Trouw.Verder slaagden de hulpverleners erin om te voorkomen dat een patiënt uit zijn dak ging, met aandacht en een vriendelijke, gastvrije benadering. Deze resultaten bieden hoop voor de toekomst. 

Trouw.nl: Intensief contact maakt isoleercel overbodig

Foto cc: Rob

Geef een reactie

Laatste reacties (4)