70

Israël arresteert 300 ‘vliegtilla’ activisten op Ben Gurion Airport

VIDEO: Via Facebook wist de Israëlische inlichtingendienst een ‘blacklist’ aan te leggen

Honderden pro-palestijnse activisten die toch op Israels vliegveld Ben Gurion wisten te landen zijn vrijdag gearresteerd en gedeporteerd. Omdat Griekenland hun vertrek met de flotilla blokkeerde, besloten velen via het vliegtuig Israël binnen te komen. Van daaruit wilden ze richting de West Bank trekken om tegen de Palestijnse onderdrukking te demonstreren. Beaumont Enterprise meldt dat zeker 60 activisten zijn opgepakt, waarvan 27 inmiddels al weer op het vliegtuig naar huis zijn gestuurd.


De hectiek op Ben Gurion Airport was vrijdag groot. Een aantal vliegtuigen uit Europa werden naar speciale gates geleid vanwaar de activisten werden opgepakt en teruggestuurd naar hun eigen land. De Israëlische inlichtingendienst had tevoren via Facebook en persoonlijke websites van activisten een blacklist aangelegd waar zeker 300 mensen op stonden. 

De organisatoren van de ‘vliegtilla’ vinden dat de Israëlische overheid overtrokken reageert met een reisverbod voor activisten die een vreedzame missie voor ogen hebben.

Deze actie is nooit bedoelt om te demonstreren op vliegvelden. We zijn op zoek naar de feiten. We willen begrijpen wat er aan de hand is”, zegt Pippa Bartolotti, een 57-jarige Britse activist uit Wales die op Ben Gurion werd tegengehouden. Meldt Beaumont Enterprise.

Bartolotti wist via een vlucht uit Groot-Brittannië Israel binnen te komen. Haar mede-activisten uit België, Frankrijk en andere vliegtuigen uit Groot-Brittannië werden op dat moment naar een apart gedeelte van Ben Gurion geloods vanwaar ze weer op het vliegtuig naar huis werde gezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)