67

Israël bombardeert VN-school in Gaza

Update: Zeker 15 doden en talloze gewonden ... Alleen Verenigde Staten stemden tegen het voorstel om schendingen oorlogsrecht te onderzoeken 

De VN-Mensenrechtenraad heeft woensdag ingestemd met een internationaal onderzoek naar het schenden van het oorlogsrecht door Israël in de Gazastrook. Alleen de Verenigde Staten stemden tegen de motie; 17 landen, waaronder een aantal EU-leden, onthielden zich van de stemming.

Updates onderaan artikel

In Genève vond woensdag een speciale zitting plaats over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Navi Pillay, de Hoge Commissaris Mensenrechten, veroordeelde er de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen. Als strafmaatregel zijn het ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, aldus Pillay. Ook veroordeelde ze de beweging Hamas en het beschieten van Israël met raketten. Pillay:

De actie van de ene partij ontslaat de andere partij niet van zijn verplichting zich aan het internationale recht te houden.

Bijna 650 Palestijnen zijn inmiddels om het leven gekomen, waarvan zeker driekwart burgers. Die getallen, zo stelt Pillay, tonen aan dat de bewering van Israël, dat het er alles aan doet om burgers te beschermen, twijfelachtig is.

“IDF verdient Nobelprijs voor Vrede”
De Israëlische ambassadeur in Washington opperde dinsdagavond nog dat het Israëlische leger (IDF) de Nobelprijs voor de Vrede zou moeten krijgen vanwege het ‘gereserveerde optreden’ van de soldaten in hun “strijd tegen Hamas”. Ron Dermer had een evenement georganiseerd over het ‘recht op zelfbescherming’ van Israël. Nadat hij flink aan de tand werd gevoeld door journalisten, onder meer over de meer dan 650 Palestijnse doden, waaronder veel kinderen en talloze burgers, kwam hij iets minder scherp uit de hoek. Dermer gaf toe dat Israël niet perfect is en dat “ook wij fouten maken”. Tegenover de journalisten pleitte hij voor “de bewondering van de internationale gemeenschap”.

Update 24 juli 15.40
Zeker 15 mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval door Israël op een VN-school in Gaza. Dat meldt onder meer Al Jazeera. 200 mensen zijn hierbij gewond geraakt.

In een interview met Al Jazeera vertelt Robert Turner, directeur van UNRWA, de speciaal voor Palestijnse vluchtelingen opgerichte hulporganisatie van de V.N., dat de Israëli’s hen niet van te voren hebben gewaarschuwd, zoals ze vaak wel doen bij andere burgerdoelen. Turner:

Dit is een aangewezen plaats voor noodopvang. De Israëli’s zijn op de hoogte gebracht van de locatie. Dit is de vierde aanval op onze installaties in drie dagen tijd”, vertelt Turner.

The New York Times: U.N. Official Cites ‘Strong Possibility’ of War Crimes in Gaza Conflict

de Volkskrant: VN beginnen onderzoek naar geweld in Gaza

cc-foto: Amir Farshad Ebrahimi

Geef een reactie

Laatste reacties (67)