23

Israël gaat illegale nederzettingen wederom uitbreiden

Bouw van 1500 woningen is wraakactie vanwege samenwerking Fatah met Hamas

Israël heeft aangekondigd nog eens 1500 woningen te zullen bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De Israëlische regering is tot dat besluit gekomen omdat het wraak wil nemen op de samenwerking van Fatah met Hamas. Die kondigden maandag aan samen een regering van nationale eenheid te vormen.

Het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting heeft aanbestedingen uitgeschreven voor de nieuwbouw, zo schrijft de Times of Israël.

Minister Ariel noemt de bouw van de nederzettingen “een passend zionistisch antwoord op de vorming van een Palestijnse terreurregering”. De plannen zijn bovendien “nog maar het begin”.

De verhoudingen tussen Israël en Palestina zijn na de bekendmaking van de Palestijnse regering op scherp. Zowel de EU als de VS erkennen, tot grote ongenoegen van Israël, de regering van nationale eenheid. Beiden hebben ook aangegeven met de Palestijnse regering te zullen samenwerken. Israël schortte eind april de vredesbesprekingen met de Palestijnen op, nadat bekend werd dat Fatah en Hamas met elkaar in onderhandeling waren. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Erekat is nu dan ook niet hoopvol over een vervolg van de gesprekken. Hij noemt de bekendmaking van de bouwplannen een teken dat Israël op “een grote escalatie” afstevent.

Lees ook op Joop de opinie van Martin Siepermann: Felle reactie Israël op Palestijnse regering van nationale eenheid is hypocriet

cc-foto: Jay Voorhees

Geef een reactie

Laatste reacties (23)