66

Israël neemt omstreden wet aan: Arabisch geschrapt als officiële taal

In Israël is een omstreden wet aangenomen waarin het land officieel gedefinieerd wordt als ‘Joodse natiestaat’. Jeruzalem is daarin de ongedeelde hoofdstad, het Arabisch – gesproken door zo’n twintig procent van de bevolking – is niet langer een officiële taal. Het uitbreiden van joodse nederzettingen op illegaal bezet Palestijns gebied is volgens de Israëlische wet nu ‘een kwestie van nationaal belang’.

Volgens premier Netanyahu is de nieuwe wet een historisch moment en een noodzakelijke wet omdat volgens hem ‘vijandige groeperingen’ het bestaansrecht van Israël ontkennen. Om de wet door het parlement te krijgen moest lang gedebatteerd worden. Uiteindelijk stemden 62 parlementariërs voor, en 55 tegen.

Een van de tegenstemmers was Ayman Odeh, lid van een Arabisch-Israëlische oppositiepartij. Hij zwaaide tijdens het stemmen met een zwarte vlag. ‘Dit is een slechte wet,’ zei hij, ‘waar de schaduw van een zwarte vlag overheen valt.’ Odeh zei nu aan zijn kinderen te moeten uitleggen dat Israël ‘niet langer wil dat we hier zijn’.

Hoewel de Arabische inwoners van Israël formeel dezelfde rechten hebben als de Joodse inwoners, geldt in de praktijk dat ze worden achtergesteld. Onderwijs en gezondheidszorg zijn minder toegankelijk voor Arabische Israëliërs en ook op de woningmarkt zijn de kansen voor hen beduidend lager. Het is dan ook extra wrang dat nu ook de taal niet langer erkend wordt als een officiële taal, maar in plaats daarvan ‘een speciale status’ krijgt.

Buiten Israël wordt met afgrijzen gereageerd op de nieuwe wet. Bijvoorbeeld vanuit de VS, waar diverse Amerikaans-Joodse organisaties hebben laten weten dat de wet haaks staat op de grondbeginselen van de staat Israël. Een eerdere versie van de wet kwam niet door het parlement heen, onder meer door inmenging van de Israëlische president Rivlin en het hooggerechtshof. In het eerdere wetsvoorstel stond onder meer opgenomen dat er binnen het land regio’s moesten zijn die exclusief toegankelijk waren voor Joodse gemeenschappen. Dat is in de huidige wet geschrapt.

Bron: NOS, The Guardian / cc-foto: Kremlin

Geef een reactie

Laatste reacties (66)