76

Israël tegen Nieuw-Zeeland: ‘Steun aan VN-resolutie is oorlogsverklaring’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een ferm dreigement geuit aan de regering van Nieuw-Zeeland. Wanneer het land een VN-resolutie steunt die zich uitspreekt tegen de illegale Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied, dan zal dat worden opgevat als een oorlogsverklaring.

Netanyahu deed zijn dreigement telefonisch aan het adres van de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murrau McCully afgelopen vrijdag, vlak voor de resolutie werd ingediend. De regering van Nieuw-Zeeland is mede-initiatiefnemer van de resolutie die eist dat Israël ‘onmiddellijk en volledig stopt met de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem’.

‘Steun voor deze VN-resolutie is ronduit schandalig. Ik verzoek u om de steun op te schorten, en de resolutie niet te promoten. Wanneer u deze resolutie blijft promoten, vatten wij dat op als een oorlogsverklaring. Wij zullen de betrekkingen verbreken en er zullen consequenties zijn. Ook zullen wij onze ambassadeur in Nieuw-Zeeland terugroepen.’

De Nieuw-Zeelandse minister was echter niet onder de indruk van het dreigement van Netanyahu. McCully liet na afloop van het gesprek weten niet van standpunt te veranderen: ‘De resolutie sluit aan bij onze politiek en we gaan ermee verder.’

Sinds bekend werd dat er een nieuwe resolutie tegen het illegale bezettingsbeleid van Israël in de maak was, slaat Netanyahu driftig om zich heen. Zo beschuldigde hij Barack Obama – een van de grootste geldschieters van Israël – er al van ‘achter de schermen’ een anti-Israëlische politiek te voeren. Netanyahu liet ook al direct weten de resolutie te verwerpen. Iets wat overigens niemand zal verrassen: geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel VN-resoluties geschonden als Israël.

Bron: The Guardian / cc-foto: UD

Geef een reactie

Laatste reacties (76)