Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Israël onderhoudt contacten met Al-Nusra'

  •  
27-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
al_nusra_300.jpeg
Man die daarover bericht door Israël gevangen gezet
Sidqi Maqt is een Druus die woont op de door Israël bezette Golanhoogte. Hij heeft jaren in een Israëlische gevangenis gezeten, omdat hij protesteerde tegen die bezetting. In 2012 werd hij vrijgelaten, om eerder dit jaar opnieuw gevangen gezet te worden.
Inmiddels is na weken ook de aanklacht bekend gemaakt. Maqt wordt verdacht van spionage. Hij heeft namelijk op zijn Facebook-pagina foto’s en filmpjes geplaatst die Israëlische contacten met al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaeda aantonen. Daarbij was bijvoorbeeld een filmpje met twee busjes met al-Nusra strijders die een Israelisch legerkamp binnenreden.  Dat meldt de Israëlische krant Haaretz
De aanklacht tegen Maqt, die inmiddels door het leven gaat als ‘de  Facebook-spion’, behelst zelfs het aantal likes en shares, wat door de aanklager als argument wordt gebruikt voor ‘aanzetten tot haat jegens Israël’. Maqt krijgt zijn informatie uit allerhande bronnen. Twee weken geleden werd de Israëlische soldaat Hilal Halabi veroordeeld, omdat hij informatie aan Maqt had doorgespeeld. Zijn informatie is in lijn met diverse rapporten van  UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) en het verhaal van een Israëlische officier in de Wall street journal.
De contacten zijn eenvoudig te verklaren, aangezien Hezbollah  in het andere kamp zit en  aan de kant van de Syrische president Assad strijdt.  Israël voert met enige regelmaat  acties uit over de grens met Syrië. Daarbij ontziet het posities van al-Nusra en richt het zich voornamelijk op Hezbollah.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.