49

‘Israël schuldig aan oorlogsmisdaden Gaza’

Human Rights Watch: bombardementen van Israël op VN-scholen Gaza in strijd met oorlogsrecht

Israël heeft zich deze zomer schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden bij het offensief in Gaza. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) donderdag. De mensenrechtenorganisatie onderzocht aanvallen op drie scholen van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook, waarbij 45 mensen om het leven kwamen, onder wie 17 kinderen.


Fred Abrahams van Human Rights Watch zegt in een reactie:

Het Israëlische leger heeft aanvallen uitgevoerd op of rond drie scholen die duidelijk als dusdanig waren gemarkeerd en waarvan ze wisten dat er honderden personen bescherming zochten. Daarbij zijn veel burgers omgekomen en gewond geraakt. Israël heeft geen overtuigende uitleg gegeven over de aanvallen op deze scholen en het daaruit voortvloeiende bloedbad.”

Het Israëlische leger (IDF) wilde vanochtend niet reageren op het rapport over de bombardementen op VN-scholen, maar gaf de militaire politie gisteren zelf wel al opdracht om vijf strafrechtelijke onderzoeken te verrichten naar mogelijk wangedrag door haar militairen. In totaal worden 99 incidenten in Gaza onderzocht. De vijf strafzaken zouden gevoerd worden naar aanleiding van een luchtaanval op een strand waarbij vier kinderen de dood vonden, één aanval op een VN-school, de arrestatie van een 17-jarige Palestijn die als menselijk schild zou zijn gebruikt, het doodschieten van een Palestijnse vrouw en de mogelijke plundering van een Palestijnse woning.

Ook de VN-Mensenrechtenraad heeft een onderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden door het Israëlische leger tijdens de operatie in Gaza.

NRC: ‘Israël pleegde oorlogsmisdaden in Gaza’

Geef een reactie

Laatste reacties (49)