25

Israël stopt journaliste 4,5 in cel voor spionage

Anat Kamm bracht aan het licht dat het Israëlische leger gericht militante Palestijnen dood schoot, terwijl ze ook gearresteerd konden worden

De Israëlische journaliste Anat Kamm moet 4,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Tel Aviv vandaag bepaald. Ook krijgt ze nog eens anderhalf jaar voorwaardelijk. Kamm speelde tussen 2005 en 2007, gedurende haar verplichte legerdienst geheime stukken door naar de links liberale krant Haaretz.

De journalist met wie Kamm contact had was Uri Blau. Hij schreef op basis van de documenten die hij van haar kreeg een bericht onder de kop ‘License to kill’. In dat artikel beweerde hij dat het Israelische Leger, de IDF, het bevel kreeg gericht militante Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te doden in plaats van ze te arresteren.

Kamm gaf in de rechtbank aan de 2000 documenten bewust te hebben gestolen met het doel ze door te spelen naar Haaretz. Onder het aantal gestolen documenten bevonden zicht 700 geheime documenten. Daarin stond onder andere ook dat de senior officieren van de IDF goedkeuring hadden gegeven voor de moord op gezochte mannen in de West Bank, terwijl er ook een mogelijkheid was de militanten te arresteren.

Het artikel dat Blau schreef kwam door de militaire censuur, maar daarna zette de IDF mensen aan het werk die op zoek moesten naar de persoon die de informatie had gelekt. Begin 2010 werd Kamm gearresteerd. De twee jaar dat ze al onder huisarrest zit, worden niet van haar straf afgetrokken. Blau is na de publicatie naar Londen vertrokken.

De Morgen: Israëlische journaliste krijgt meer dan vier jaar cel voor spionage
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (25)