335

Israël valt Palestijnen aan op onafhankelijkheidsdag

UPDATE: Raketaanvallen op Gaza en gevechten bij grensovergangen bij Syrië en Lebanon ... Artsen: Alle Palestijnse slachtoffers die gewond raakten zijn onder de 18 jaar ... VN roept Israël op tot maximale terughoudendheid

Op de dag dat er marsen worden gehouden om de Nakba, de stichting van Israël in 1948 te herdenken, heeft het Israëlische leger twee raketten afgevuurd op Gazastrook. De Israëlische krant Haaretz meldt dat zeker 45 Palestijnen gewond zijn geraakt.


Duizenden Palestijnse jongeren waren zondag op de been om de Nakba, de catastrofe, te herdenken. Volgens artsen zijn alle slachtoffers die gewond raakten bij de raketaanslagen onder de 18 jaar. De raketten kwamen op zo’n honderd meter van de betogers in een veld terecht. Het Israëlische leger heeft nog geen toelichting gegeven op de raketaanval op Gaza.

Israël had uit voorzorg de Westelijke Jordaanoever voor een dag afgesloten en het leger op scherp gezet. Niet alleen in Gaza, maar ook op de Westelijke Jordaanoever verliep de herdenking van de verdrijving van de Palestijnen van hun land niet geweldloos. In een vluchtelingenkamp en in een buitenwijk van Jeruzalem gebruikte het Israëlische leger traangas om de menigte onder controle te krijgen die met stenen gooide. Vlakbij de berg Scopus in Jeruzalem werden vuurbommen afgevuurd richting het plaatselijke universitaire ziekenhuis, aldus de Haaretz.

Update 17.15

Bij het neerslaan van Palestijnse betogingen door Israelische troepen zijn in totaal acht Palestijnen omgekomen. Dat meldt The Guardian. Bij de grensovergangen bij Syrië, Gaza en Lebanon zijn nog meer demonstranten gewond geraakt. De VN roept Israël op tot maximale terughoudendheid.
Volkskrant: ‘Israël bestookt Palestijnse betogers’

Geef een reactie

Laatste reacties (335)