347

Israël verbreekt staakt-het-vuren

UPDATE 'Israëlische militair gevangen genomen' ... Palestijnse autoriteiten melden 25 doden na raketbeschietingen op Gaza ... Humanitair staakt-het-vuren ingegaan om 07.00 uur ... Geen directe gesprekken tussen Israël en Hamas 

Na weken van schier oneindige bombardementen kunnen de Palestijnen in Gaza eindelijk even op adem komen. Vanmorgen om 7:00 uur Nederlandse tijd ging de tijdelijke wapenstand in die Israël en Hamas gisteravond overeenkwamen. De wapenstilstand moet zeker drie dagen gaan duren, terwijl delegaties van beide partijen in de Egyptische hoofdstad Caïro onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren. Vlak voor het ingaan van het bestand werden nog 17 Palestijnen gedood door Israëlisch tankvuur in Khan Younès, in het zuiden van de Gazastrook.


Updates onderaan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt van een ‘pauze vol mogelijkheden’ indien beide partijen zich oprecht zullen inzetten om overeenkomst te bereiken. Bij de onderhandelingen – geleid door een kliene delegatie uit de VS – zal door Israël niet direct met Hamas worden gesproken, meldt persbureau Reuters. De Palestijnse delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groepen, waaronder Hamas, het gematigde Fatah en de Islamitische Jihad en de Egyptische regering treedt op als tussenpersoon. Inzet van de gesprekken is een duurzaam bestand tussen Israël en Hamas.

Israël zijn grondtroepen niet terughalen uit de Gazastrook gedurende het bestand, wel kan humanitaire hulp naar de Gazastrook worden gebracht. De bevolking van Gaza krijgt daarnaast gelegenheid om haar doden te begraven, gewonden te verzorgen en geslonken voedselvoorraden aan te vullen. Hamas heeft laten weten zich aan het bestand te zullen houden, net als alle andere Palestijnse facties.

Sinds Israël op 8 juli begon met bombardementen en daarna een grondoffensief in de Gazastrook kwamen ruim 1400 Palestijnen om het leven en vielen bijna 7000 gewonden. Voor zover bekend kwamen ook ongeveer 60 Israëliërs om, vrijwel allen militairen.

Oorlogsfotografe Mariëlle van Uitert is geschokt door de gewelddadigheden in Gaza, ze vertelt in het AD

Het is hier dood en verderf. Het is echt on-voor-stelbaar. Ik heb er geen woorden voor. Constant bommen, bommen, bommen… Vannacht vlogen er drones, raketten, straaljagers over ons heen. Het is gewoon niet te behappen. Ik heb de hele dag lijken voorbij zien komen. 

Wat mij vooral raakt zijn de onschuldige burgers die hier worden gedood. Jonge jongens, kinderen, gisteren is er een Palestijnse journalist gedood. Het is echt lukraak. 

Steeds meer kinderen hier worden ziek. Er liggen nog heel veel lijken en dode dieren in het puin. Honden, katten, ezels. 

Een ambulancebroeder zat er helemaal doorheen nadat hij vijftien lichamen van de luchtaanval op de groentemarkt in Gaza had uitgeladen. Je zag ook mensen volledig flippen. Die moesten met zes man worden tegengehouden.

Update 10.30 uur:
Bange momenten in Gaza waar men hoopt dat het staakt-het-vuren stand zal houden. Slechts twee uur na het ingaan van het bestand zouden nog vier Palestijnen gedood en vijftien verwond zijn door Israëlisch tankgeschut ten oosten van Rafah. 

Update 11.30 uur:
De Palestijnse autoriteiten melden zeker 25 dodelijke Palestijnse slachtoffers bij een raketbeschieting op Gaza. De BBC meldt dat Israël het bestand heeft opgezegd:

Israeli military tells people in Gaza it is resuming operations as ceasefire crumbles

Update 13.45 uur
Een Israëlische militair is in het zuiden van de Gazastrook gevangen genomen door Palestijnse strijders. Dat heeft althans een Israëlische legerwoordvoerder gemeld. Volgens de woordvoerder nam de militair deel aan een actie om gevechtstunnels van Hamas te verwoesten. Daarbij kwam het tot gevechten met strijders, die een Israëli overmeesterden, zo meldt de Volkskrant. Het zou mede hebben geleid tot het mislukken van de wapenstilstand.

Volkskrant: Humanitair staakt-het-vuren in Gaza ingegaan

Geef een reactie

Laatste reacties (347)