Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israëlisch onderzoek keurt aanval op hulpkonvooi goed

  •  
23-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hulpkonvooi.jpg
Mensenrechtenraad van de VN stelde eerder dat Israël het internationaal recht heeft geschonden
De onderzoekscommissie benoemd door de Israëlische regering concludeert dat de regering geen misstappen hebben begaan bij de aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. Wel uit ze kritiek op het leger. Die had volgens de commissie rekening moeten houden met ‘mogelijk ernstig geweld’.
De conclusie van de Israëlische onderzoekscommissie is opmerkelijk. Ze is van mening dat de actie niet in strijd is met het volkenrecht terwijl de Mensenrechtenraad van de VN eerder stelde dat Israël het internationaal recht van de mens heeft geschonden. Bij de aanval op het hulpkonvooi in mei 2010 kwamen negen Turkse activisten om het leven.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is verbijsterd over de Israëlische uitslag. Hij vindt dat het rapport ‘geen waarde of geloofwaardigheid’ bezit. De commissie was samengesteld voor de Israëlische regering en bestond uit een voormalig lid van het hooggerechtshof, vier Israëlische leden en twee buitenlandse waarnemers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.