Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israëlische en Palestijnse lotgenoten rouwen gezamenlijk

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31726676833_931d5b7173_z
Ieder jaar herdenkt Israël tijdens de onafhankelijkheidsdag op veel plekken zijn slachtoffers van oorlog en terreur. Sinds 2006 vindt in dat kader ook een opmerkelijke bijeenkomst plaats, dit jaar in een park in Tel Aviv. Israëlische en Palestijnse nabestaanden rouwen er gezamenlijk om slachtoffers in het Israëlisch-Palestijns conflict. In een steeds vijandiger omgeving gaat dit echter niet van harte en worden de vredestichters op tegenwerking onthaald. Verschillende burgemeesters hebben geweigerd de ceremonie toe te staan binnen hun gemeentegrenzen.
In Tel Aviv spreken op een podium beurtelings Israëliërs en Palestijnen voor een gemengd Israëlisch/Palestijns gehoor. Een Palestijnse vader die zijn zoon verloor zegt: „Ongeacht onze achtergrond hebben we dezelfde gevoelens, dezelfde harten. De bezetting vernietigt de levens van ons allemaal.” De Israëlische Ori Aphek huilt tijdens de muziek. „Iedereen kent wel iemand die is omgekomen”, zegt hij.
Door beide kanten worden de deelnemers voor landverraders uitgemaakt. Aan Palestijnse zijde wordt elke omgang met Israëliërs als een probleem gezien. Dreigementen zijn dan ook niet van de lucht. Israëlische demonstranten laten eveneens luidkeels weten hoe ze over de deelnemers denken.
Na afloop van de herdenking moet de bus met Palestijnen snel weer richting de Westelijke Jordaanoever: de checkpoints gaan dicht vanwege de Israëlische onafhankelijkheidsvieringen.
Bron: NRC cc-foto: Ronan Shenhav
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.