15

Israëlische kolonisten maken attractie van ‘terroristje schieten’

Op de Westelijke Jordaanoever leren toeristen Israëlische mores 

Kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zetten een nieuwe toeristische attractie in om hun bestaansrecht op Palestijns grondgebied nog eens extra te benadrukken. In de Israëlische nederzetting Gush Etzion kun je als toerist leren hoe je terroristen neerschiet en hoe je vluchtelingen bevrijdt.

Israëlische eigenaar Davidi Pearl vertelt Ynet News dat zijn Gush Etzion Regional Council een beroemde toeristische attractie moet worden. Een Amerikaans gezin dat zojuist de cursus heeft besteld bevestigt nog maar eens dat deze ‘unieke Israëlische ervaring’ onmisbaar is tijdens hun vakantie. 

Terwijl zijn kinderen van 14 en 5 jaar leren hoe ze met een geweer moeten schieten, vertelt vader en bankier Michel Brown dat hij met het bezoek aan deze attractie zijn kinderen normen en waarden wil bijbrengen. “Ze moeten weten waar ze vandaan komen en een beetje actie voelen.

Het idee is dat de toeristen aan den lijve ondervinden wat een terreuroperatie inhoudt. De toeristische attractie wordt gerund door kolonisten. Ze bieden toeristen dagtripjes aan. Deelnemers gaan niet alleen naar huis met een schietdiploma. Ook hebben ze de gelegenheid om ex-militairen uit het slagveld het hemd van het lijf te vragen over hun spannende operaties.

Een van de instructeurs is Shay. Hij was onder andere betrokken bij het bateljon dat Operatie Entebbe leidde. Bij die missie werden passagiers van het gekaapte Air France toestel in 1976 gered. Vandaag instrueert hij de 14-jarige Brian, het kind van de Amerikaanse vader.

“Stel je voor dat de terrorist voor je een automatisch wapen in zijn hand heeft”, simuleert hij. “Dan kan hij een hele batterij aan kogels op je afvuren in maar 2,8 seconde. Dat betekent dat je minder dan drie minuten hebt om hem neer te schieten. Dat is dan ook wat je moet doen.

Brian krijgt na de uitleg een dummygeweer in zijn handen gedrukt en slaakt een kreet van opwinding.

Shay: “Je moeder zal hier nu niet zijn om je te beschermen, dus sta op als een man”, zegt Shay tegen de tiener. “Ben je klaar om de terrorist neer te halen?” 

Lees het hele artikel op YnetNews.com

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)