69

Israëlische lente brengt Netanyahu van zijn stuk

Tienduizenden Israëli's demonstreren tegen torenhoge 'leefkosten'

Duizenden Israëli’s zijn de afgelopen dagen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de torenhoge kosten van levensonderhoud in het land, waaronder de hoge huizenprijzen en tegen sociale ongelijkheid. Opmerkelijk in deze is dat internationale media vrijwel zwijgen over de ‘Arabische lente’ die lijkt te zijn overgeslagen naar Israël. Terwijl de regering Netanyahu eenheid probeert te creëren in het land, om te voorkomen dat de Algemene Vergadering van de VN een Palestijnse staat volgens de grenzen van 1967 zal erkennen, heeft de regering te maken met een ongekende onrust.


Demonstranten in Israël verwijten internationale media ‘de koppen in het zand te steken’. Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de gebeurtenissen in de Arabische wereld, wordt er nauwelijks melding gemaakt van de demonstraties in Israël. Dit terwijl regering Netanyahu te maken heeft met de grootste demonstraties in jaren. Israëli’s protesteren tegen de te hoge kosten voor levensonderhoud en sociale ongelijkheid.

Voor de overheidsgebouwen in Tel Aviv dragen demonstranten hooibalen en borden met leuzen als ‘Bibi het is over, mijn rug is gebroken’. In Jeruzalem is een groep gehandicapten bijeen gekomen om hun rechten op te eisen en in Tel Hashomer, een ziekenhuis nabij Tel Aviv, hebben de verplegers hun werk stil gelegd uit solidariteit met de dokters die al weken in hongerstaking zijn.

Netanyahu heeft aangekondigd een team van ministers en deskundigen te zullen samenstellen, om naar de demonstranten te luisteren en met een plan van aanpak te komen. De protestbeweging pleit voor vermindering van de kosten van bijna alle goederen, van kaas tot benzine, maar is dinsdag begonnen met een lijst samenstellen met alle eisen waaraan voldaan moet worden.

De Israëlische premier lijkt in een hoekje gedrukt te zijn en de eenheid in het land niet langer te kunnen bewaren. Dinsdag verklaarde een hooggeplaatste Israëlische functionaris zelfs dat Netanyahu bereid zou zijn de grenzen van 1967 te erkennen om het vredesproces te bevorderen. Kanttekening daarbij is dat de premier niet bereid is de Westoever in zijn geheel terug te geven aan de Palestijnen.

Ondanks alle omstandigheden wordt er, tot frustratie van de demonstranten, nauwelijks melding gemaakt van de demonstraties. Amir Mizroch, Yisrael Hayom daily redacteur, verklaart waarom:

Misschien is het niet zo interessant voor redacteuren in de studio’s. Ok, er is een protest gaande, maar wat is een protest precies? Een sociaal protest? Een revolutie? Het is niet hetzelfde verhaal – even groot en dramatisch als sommige van de andere huidige grote revoluties rond het Midden Oosten. […] Internationale media hebben Israël in een hokje geplaatst, eveneens het Israël-Palestina conflict. Dat geldt ook voor Israël-Libanon en Israël-Syrië. Alles wat daar niet direct aan gekoppeld kan worden, is geen nieuws item.

Eén van de demonstranten die al dagenlang op de tot ‘Tahrir Corner’ omgedoopte straat in Tel Aviv bivakkeert:

Het maakt me boos dat toen Egypte besloot om op te staan en te zeggen ‘we hebben genoeg gehad’ en toen ze in Libanon besloten om te zeggen ‘we hebben genoeg gehad’ alle media daar waren. Ik heb hier niemand van CNN of FOX News of van één van de andere grote nieuwszenders hier gezien. Het is echt triest. Wij verdienen ook een kans om gehoord te worden.

Lees hier meer reacties van demonstranten

Geef een reactie

Laatste reacties (69)