24

Italiaanse middenpartijen weggevaagd

Kiezers stemmen op protestpartijen bij lokale verkiezingen ... Populaire komiek scoort goed

Uit de eerste resultaten van de lokale verkiezingen die op zondag en maandag werden gehouden blijkt dat de middenpartijen flinke klappen krijgen. Ook de partij van Berlusconi verliest fors. Opmerkelijke nieuwkomer is Beppe Grillo, een komiek die wil afrekenen met de hele politiek.


People & Power – Beppe Grillo – Part 1 door aljazeeraenglish
In 900 gemeenten konden mensen naar de stembus, zo’n 20 procent van het totaal aantal kiezers. De opkomst was laag met 67 procent. In Genua waar links lijkt te winnen, haalde de kandidaat van Grillo 15 procent, in Parma zelfs 19 procent. 

De Groene over Grillo:

Komiek Beppe Grillo (63) is de absolute nachtmerrie van de Italiaanse politiek. Dankzij zijn heldere financiële inzichten – Grillo is opgeleid als belastingconsulent –, zijn snijdende gevoel voor humor en zijn grote charisma, overtroeft hij iedere politicus moeiteloos. Alhoewel hij nooit in de politiek wilde, is Grillo toch sinds een paar jaar lijst trekker van de Movimento 5 Stelle (De Beweging 5 Sterren), die als voornaamste doel heeft om de hele politieke klasse naar huis te sturen.

De centrumlinkse en centrumrechtse partijen haalden in sommige plaatsen gezamenlijk niet meer dan dertig procent van de stemmen. In Palermo, de hoofdstad van Sicilië, bijvoorbeeld waar Antonio de Pietro won. Deze leider van een kleine protestpartij is de magistraat die Berlusconi aanklaagde wegens corruptie.

The Guardian wijst er op dat anders dan in Griekenland en Frankrijk de uitslag niet gezien kan worden als een protest tegen de door Europa opgelegde bezuinigingen. Berlusconi zelf hield zich afzijdig in de campagne.

Guardian: Italy’s political outsiders have their day in the absence of Berlusconi

cc-foto: Giovanni Favia

Geef een reactie

Laatste reacties (24)