3

Italiaanse publieke omroep doet aan zelfcensuur

In plaats van actualiteitenprogramma's alleen nog zendtijd voor politieke partijen. Boze programmamakers en vakbonden demonstreren vanavond

De Italiaanse publiek omroepen RAI gaat zichzelf tot aan de regionale verkiezingen van 28 en 29 maart censureren. Actualiteitenprogramma’s worden uit de lucht gehaald, maar er is nog wel ruimte voor zendtijd van politieke partijen.

De actualiteitenprogramma’s Annozero, Ballarò, Porta a Porta en L’Ultima parola (vergelijkbaar met Zembla, Pauw en Witteman, Nova/Den Haag Vandaag en Netwerk) mogen tot de verkiezingen niet meer uitzenden. Dit meldt NRC Handelsblad dinsdag.

De vijf regeringsvertegenwoordigers binnen het Rai-bestuur stemden in met het besluit. De oppositie bestuursleden waren tegen. Boze programmamakers en journalistenvakbonden zullen vanavond al demonstreren voor het gebouw van de Rai.

Michele Santoro van Annozero stelt:

Berlusconi wil een realiteit presenteren die geen geweld doet aan het door hemzelf gecreëerd imago van de leider. Uitzendingen die vraagtekens plaatsen, twijfel zaaien, en vertellen dat de vuilverbrander in Napels het niet doet of dat er in L’Aquila probleempjes zijn, worden niet meer toegestaan.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (3)