Laatste update 22:29
23

Italiaanse vicepremier valt de vrije pers aan, dreigt met sancties

 Luigi Di Maio, vicepremier van Italië en leider van de regerende populistische Vijf Sterren Beweging, dreigt de dagbladen met een advertentieboycot van staatsbedrijven.

“De kranten vergiftigen het publieke debat elke en het ergste is dat ze er ook nog publiek geld voor gebruiken,” schreef Di Maio op Facebook. “We bereiden een brief voor aan alle staatsbedrijven waarin we ze vragen te stoppen met betalingen aan kranten,” daarbij doelend op de aankoop van advertentieruimte.

De secretaris-generaal van de overkoepelende mediaorganisatie FNSI stelt in een reactie dat de politiek onervaren Di Maio “niet gewend is onder druk te staan van de pers, noch aan het idee van vrije pers.” Hij merkt op dat Di Maio en zijn extreemrechtse coalitiegenoot Salvini bij voorkeur gebruik maken van Facebook en Twitter omdat ze daarmee lastige vragen kunnen ontwijken.

De Vijf Sterren Beweging beschuldigt kritische media er wel vaker van ‘nepnieuws’ te verspreiden maar nu was de aanval zo direct dat zelfs de Italiaanse president zich genoodzaakt zag in actie te komen. “De onvoorwaardelijke persvrijheid is een hoeksteen en fundamenteel element van democratie,” verklaarde  Sergio Mattarella.

De vrijheid van meningsuiting ligt al snel onder vuur in landen waar populisten aan de macht zijn. De vicepremier keerde zich ook al tegen het Europees parlement dat deze week instemde met een nieuwe wet die er voor moet zorgen dat Facebook en Google minder gemakkelijk de inhoud van kranten kunnen plunderen zonder daar een vergoeding tegenover te stellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)