35

Italië bestrijdt terreur met schoonheid

Italiaanse premier Matteo Renzi trekt voor elke euro die extra naar veiligheid gaat, een euro uit voor cultuur

De aanslagen in Parijs door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) worden vaak omschreven als een aanval op de Westerse cultuur, reden voor de Italiaanse premier Matteo Renzi om de tegenaanval in te zetten en daarom trekt hij bijna twee miljard euro extra uit voor veiligheid en cultuur. Voor elke euro die extra naar veiligheid gaat -een slordige 940 miljoen – gaat er ook een naar cultuur.

Italië kiest daarmee bewust voor een andere strategie dan landen als Frankrijk en Nederland, die de terreur met militaire middelen willen bestrijden. Paolo Gentiloni, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, liet dinsdag al weten dat Italië niet zal deelnemen aan de luchtaanvallen tegen IS.

De helft van het extra cultuurbudget zal naar de in verval geraakte buitenwijken van grote steden gaan. Daarnaast krijgen alle 18-jarige Italianen een ‘cultuurkaart’ waarmee ze voor 500 euro musea, theaters en archeologische sites kunnen bezoeken. Renzi:

Zij willen terreur, we antwoorden met cultuur, die sterker is dan onwetendheid. We zullen ons nooit overgeven en nooit onze levensstijl en identiteit veranderen.

Cc-foto: Dalbéra

Geef een reactie

Laatste reacties (35)