Laatste update 15:51
138

Italië stuurt migranten terug de zee op

Humanitaire ramp dreigt voor opvarenden reddingsschip

Het reddingsschip Aquarius, met aan boord ruim 600 migranten, dobbert richtingloos op zee. Het kan geen kant op nu Italië en Malta geweigerd hebben de boot een veilige haven te bieden. Ondertussen raken voorraden aan boord op en dreigt een humanitaire ramp voor de opvarenden. Op het schip bevinden zich 123 minderjarige alleenstaande reizigers en zeven zwangere vrouwen.

De weigering lijkt rechtstreeks uit de koker van de extreemrechtse partij Lega te komen, dat onlangs met de Vijfsterrenbeweging een nieuwe Italiaanse regering vormde. Lega-voorman Matteo Salvini pleitte tijdens de verkiezingscampagne al voor een ‘Italianen eerst-‘beleid, in navolging van het ‘America First’ van de Amerikaanse president Donald Trump. De Aquarius vormt pas het begin, tweette hij vanmorgen:

Vrij vertaald: naast de Aquarius heeft Italië ook de Sea Watch 3 op de korrel. Dit reddingsschip is ook in de regio en vaart rond op zoek naar over boord geslagen vluchtelingen of schepen die in gevaar zijn. ‘Het is simpelweg onacceptabel dat beleid wordt gemaakt ten koste van zij die in nood zijn,’ zegt Johannes Bayer, hoofd van de huidige operatie, aan boord van het schip. Hij vreest dat zijn schip de volgende in de lijn is die nergens terecht kan.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sluit zich aan bij Bayer in een verklaring en roept Italië op de vluchtelingen op te nemen en dan te praten over een politieke oplossing. Voor de opvarenden van de Aquarius zou er nog voor ongeveer drie dagen eten en drinken aan boord zijn. De hoop is nu gevestigd op Siciliaanse burgemeesters die het niet eens zijn met de bevelen uit Rome en hun havens wel open stellen.

Update 15:40:
Het reddingsschip heeft van Spanje toestemming gekregen aan te meren in de haven van Valencia. Dat heeft de Spaanse regering laten weten. In de verklaring zegt Spanje dat koste wat kost een humanitaire ramp moet worden voorkomen en dat het internationaal recht moet worden gerespecteerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)