27

Jan Blokker overleden

Nestor (83) van het Nederlandse columnistendom schreef gisteren zijn laatste column

Jan Blokker, de columnist die faam maakte met zijn columns in de Volkskrant, maar ook adjunct-hoofdredacteur was van de krant en scenario’s schreef voor onder andere de legendarische film Fanfare (1958) en de tv-serie Op Afbetaling (1993), is in zijn woonplaats Amsterdam overleden.


De Volkskrant schrijft:

Van 1968 tot 2006 schreef Blokker voor de Volkskrant. Scherp, actueel, met een diep wantrouwen tegen autoriteiten en een even grote afkeer van vrijblijvende vooruitstrevendheid, ook wel linkse modes of kortweg sociologie genoemd. Om die reden was Blokker in de jaren zestig, zeventig en tachtig juist in de progressieve Volkskrant op zijn plaats. Speciaal voor de stukken uit die periode kreeg hij in 2004 een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. De titels van zijn bundels spreken reeds duidelijke taal: Ben ik eigenlijk wel links genoeg? (1974), Kijk uit, achter je (1975) en Mij hebben ze niet (1980).

Hij begon als leerling-verslagggever bij Het Parool, werd filmrecensent en maakte televisie. Zo was hij in de glorietijd van de VPRO (’68-78) eindredacteur bij de omroep. Na een conflict met de Volkskrant-redactie vertrok hij naar nrc.next, dat gisteren zijn laatste column publiceerde.

Blokker werd bewonderd en gevreesd om zijn scherpe commentaren en stijl. Zo noemde hij de huidig D66-leider tijdens zijn ministerschap in Balkenende II steevast ‘kereltje Pechtold’. Hij was daarnaast een gevierd geschiedschrijver en maakte met zijn zoons de tv-serie ‘Nederland in 12 moorden‘.

Blokker liet zich ook veelvuldig uit over journalistiek wat hem de bijnaam ‘het geweten’ opleverde. Ook Joop moest het ontgelden. Meteen na de start van de site in november 2009 wijdde Blokker er een column aan.

Het is verschrikkelijk. Terwijl half Nederland langzamerhand krankzinnig wordt van alle opinies op alle opiniepagina’s, en alle online-reacties op alle opinies van alle opiniepagina’s, moet ik lappen tekst doorploegen van grote geesten als Dolf Jansen, Frans de Waal, Mei Li Vos en Francisco zelf natuurlijk, die schrijft (mij tutoyerend, ook al zo irritant): ‘Joop is een site die wijst op nieuws waar je wat van vindt, en je in staat stelt daar op te reageren’. Zulke zinnetjes hoef je maar één keer rond te sturen, en je wordt bedolven. Ik printte 235 A-viertjes reactie.

De Volkskrant: Journalist Jan Blokker (83) overleden 

Geef een reactie

Laatste reacties (27)