43

Japanse kerncentrale Fukushima I blijft radioactiviteit lekken

Update: Kraanwater in Tokio nu schadelijk voor kinderen... Bron van straling onduidelijk. Japanse melk en broccoli radioactief

De geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I lekt nog altijd radioactiviteit. Dat meldt de Volkskrant dinsdagavond. Het is onduidelijk wat de exacte bron van de straling is. Dat meldde een functionaris van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dinsdag.

Update 7.40

Japanse autoriteiten melden dat het kraanwater in 22 van de 23 wijken in Tokio inmiddels zoveel radioactieve deeltjes bevat dat het schadelijk is voor jonge kinderen.

Volgens Japanse richtlijnen is de maximale hoeveelheid radioactieve substantie 100 becquerel per kilo. Metingen tonen water met een hoeveelheid van 210 becquerel per kilo aan, meldt de Trouw.

“De vraag is waar de straling vandaan komt”, aldus de functionaris. De atoomwaakhond van de Verenigde Naties liet verder weten bezorgd te zijn dat het weinig informatie krijgt over de situatie bij de centrale van de Japanse autoriteiten. De organisatie liet verder weten dat de problemen nog altijd “zeer ernstig” zijn, aldus de Volkskrant.

De krant meldt ook dat in de omgeving van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I radioactieve deeltjes zijn aangetroffen in broccoli en onbewerkte melk. Dat heeft het Japanse ministerie van Gezondheid dinsdag gemeld.

In de melk en broccoli zitten meer radioactieve deeltjes dan wettelijk is toegestaan.

Lees meer bij de Volkskrant:Fukushima I lekt nog altijd radioactiviteit

Japanse melk en broccoli radioactief

Geef een reactie

Laatste reacties (43)