94

Je kind niet vaccineren? In Australië dan ook geen kinderbijslag

Parlement stemt in met maatregel om ouders die hun kind niet laten inenten geen kindgebonden financiële voordelen meer te geven

Wie in Australië zijn kind niet laat inenten krijgt vanaf volgend jaar geen kinderopvangtoeslag en gezinsbelastingvoordeel meer. Dat heeft het Australische parlement deze week besloten. Jaarlijk lopen gezinnen daarmee zo’n 11.000 euro per kind mis.

Tony Abbott, voormalig premier van Australië, verklaarde eerder dat ouders die hun kinderen wel vaccineren, erop moeten kunnen vertrouwen dat ze op de kinderopvang geen ziektes oplopen omdat anderen gewetensbezwaren hebben tegen vaccinatie.

Het aantal kinderen dat niet is ingeënt in Australië is relatief laag. 97 procent van alle kinderen wordt wel gevaccineerd. Toch stemde het parlement met een meerderheid voor de ‘no jab, no pay’-maatregel, omdat het aantal kinderen dat niet is ingeënt het afgelopen decennium fors is gestegen. 39.000 kinderen (onder de zeven jaar) zijn op dit moment niet gevaccineerd, dat zijn er 24.000 meer dan tien jaar geleden.

Abbott:

De regering is extreem bezorgd over het risico dat dit met zich meebrengt voor andere kinderen en de gemeenschap. De keuze om kinderen niet te vaccineren wordt niet ondersteund door de overheid en zou niet moeten worden gesteund door belastingbetalers via kinderbijslag.

Ook in Nederland worden lang niet alle kinderen ingeënt. Sommige ouders kiezen ervoor hun kind niet te laten vaccineren vanwege de geloofsovertuiging, of de antroposofische overtuiging. Anderen zijn kritisch of verontrust over de mogelijke bijwerkingen. Desalniettemin is de vaccinatiegraad in Nederland vrij hoog: rond 95-96% en onder kleuters en voor schoolkinderen rond 92-93%.
cc-foto: Teddy Kwok

Geef een reactie

Laatste reacties (94)