58

Nominatie Jenny Douwes voor Vrouw in de Media Award geschrapt om ‘Dokkum’

De nominatie van Jenny Douwes voor de ‘Vrouw in de Media Awards’ is geschrapt. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Douwes was afgelopen november de organisator van de illegale snelwegblokkade bij Joure om anti-zwarte piet-activisten te beletten te demonstreren in Dokkum. De organisatie zegt daar niet van op de hoogte te zijn geweest toen zij Douwes op de nominatielijst plaatsten.

Mede-organisator van de awards Janneke van Heugten zegt eerder nooit van Douwes te hebben gehoord en dat de georganiseerde blokkade langs haar heen was gegaan. Ze had Douwes genomineerd omdat ze ‘iets’ had gevonden over hoe de Friese onderneemster ‘agressie in de buurt van kinderen’ wilde voorkomen en dat was prijzenswaardig.

Op de nominatie van Douwes kwamen veel klachten, wat ertoe leidde dat de organisatie verder onderzoek deed naar wie zij is. Omdat vervolgens bleek dat Douwes ‘een van de personen is die onderwerp is van nader justitieel onderzoek’ werd ze van de lijst gehaald. Daarop maakte Douwes weer bezwaar, omdat het OM weliswaar een onderzoek is gestart naar de deelnemers aan de blokkade, maar vooralsnog niet naar Jenny Douwes zelf. Voor organisator Van Heugten maakt dat voor het schrappen van de nominatie van Douwes verder niet uit: ‘Waar ik overheen heb gekeken, is dat zij mensen heeft opgeroepen iets te doen dat strafbaar is.’

Maandag werd bekend dat de politie 28 van de 35 mensen heeft geïdentificeerd die zich schuldig hebben gemaakt aan de illegale blokkade. Zij worden van drie strafbare feiten verdacht: het versperren van de openbare weg, gevaar op de weg veroorzaken en het verhinderen van een betoging. Alle tot nu toe bekende verdachten zijn afkomstig uit Friesland.

Beeld: Screenshot Pauw

Geef een reactie

Laatste reacties (58)