Laatste update 17:22
140

Jenny Douwes wil Jerry Afriyie niet aan tafel in Late Night, Huys weigert

Zowel anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie als blokkeerfriezin Jenny Douwes waren vrijdagavond uitgenodigd aan tafel bij RTL Late Night. Dit tot grote onvrede van Douwes, die eiste dat Afriyie van tafel geweerd werd en hooguit op de eerste rij mocht zitten.

Aanvankelijk gaf RTL Late Night gehoor aan die eis, maar tijdens de uitzending besloot Twan Huys dat ‘de RTL Late Night tafel voor iedereen’ is en hij toch met beide partijen in de rechtszaak die nu speelt wilde praten. ‘Iedereen is gelijk,’ aldus Huys.

Douwes geeft als een van de redenen dat ze niet met Afriyie aan tafel wil, dat ze na haar dagvaarding ‘onderzoek’ heeft gedaan en nu niet aan tafel wil met iemand ‘die op de terreurlijst’ staat. Daarmee doelt ze op actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), waar Afriyie deel van uitmaakt. Had ze werkelijk onderzoek gedaan, dan had ze kunnen zien dat KOZP niet als terreurrisico wordt gezien, maar in het rapport genoemd wordt als een van de antiracistische actiegroepen die steeds vaker in het verweer komen tegen extreemrechtse groeperingen als bijvoorbeeld Pegida. De enige keer dat KOZP in het rapport voorkomt is in de passage:

Enkele relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen bestaan voornamelijk uit actievoerders met een migrantenachtergrond. Zij strijden tegen (in hun ogen) racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij, zoals Zwarte Piet, de VOC, straatnamen en standbeelden. De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe Eeuw.

Overigens put Douwes daarbij ook nog uit het rapport van 2017. In het rapport van 2017 komt KOZP in zijn geheel niet voor, in tegenstelling tot de blokkeerfriezen.

Huys besloot uiteindelijk niet akkoord te gaan met de eisen van Douwes en nodigde Afriyie alsnog uit aan tafel:

Douwes beweerde eerder ook dat burgemeester Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, een dubieuze rol had gespeeld voorafgaand aan de intocht van vorig jaar. Volgens Douwes had Waanders op eigen houtje zowel de neonazistische NVU uitgenodigd, als ook KOZP. Een bewering die de blokkeerfriezen ook in de rechtszaal volhielden. Vrijdagavond zat Waanders bij Jeroen Pauw aan tafel. Daar legde ze uit dat ze als burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde en in die hoedanigheid inderdaad contact heeft gezocht met beide groeperingen. Niet om hen uit te nodigen, maar om erachter te komen wat hun bedoelingen waren: ‘Ik wilde niemand uitnodigen, dat zou bizar zijn.’

Geef een reactie

Laatste reacties (140)