Laatste update 14:31
106

Klaver maakt korte metten met rechtse zondebokcampagne

Terwijl veelal rechtse partijen als VVD, PVV, CDA (en in mindere mate PvdA) deze verkiezingscampagne zwaar leunen op gedweep met ‘de Nederlandse identiteit’ en harde uitspraken over de islam en immigratie, scoort een partij juist met een positief tegengeluid: GroenLinks. De partij van lijsttrekker Jesse Klaver doet het al maanden zeer goed in de peilingen met een programma dat keihard ingaat tegen het nationalistische populisme dat steeds meer landen in zijn greep houdt. Volgens Klaver begaan gevestigde partijen een fout door de ‘bezorgde burger’ naar de mond te praten en ziet de kiezer zelf heus wel in waar de echte problemen liggen.

‘Buitenlanders’
In een interview met Nu.nl zegt hij onder meer:

“Je ziet dat de laatste jaren alle problemen in Nederland worden weggeschoven in de schoenen van ‘buitenlanders’, mensen met een migratieachtergrond. Dat zijn mensen die hier zijn geboren. Maar langzamerhand komt men erachter dat dat niet klopt. Mensen willen niet langer dat hun landgenoten worden weggezet als uitschot. Zij hebben zorgen over andere zaken, zoals de toekomst van hun kinderen; of het onderwijs wel goed genoeg blijft; of hun kinderen een huis kunnen krijgen; of er nog wel werk is en of dat geen flexibele baantjes zijn. Mensen zijn toe aan echte plannen in plaats van zondebokken… Ik ga geen beleid maken op mensen met een migratieachtergrond. Het hele punt is namelijk dat we allemaal Nederlanders zijn en we moeten gelijk behandeld worden en discriminatie moeten we bestrijden.”

Rutte
Dat veel mensen zich buitengesloten voelen, ziet Klaver als een tekortkoming van VVD-premier Rutte:

“De volgende premier van Nederland moet als eerst tegen alle Nederlanders zeggen: je hoort erbij, dit is jouw land. Daar heeft het aan ontbroken. We hebben een premier gehad die er niet voor alle Nederlanders was.”

Klimaatverandering
De groeiende ongelijkheid en het negeren van een van de grootste bedreigingen van deze tijd, klimaatverandering, zijn Klaver een doorn in het oog. Daarom pleit hij voor een radicale breuk met het huidige beleid en weerspreekt hij de claim dat dat onbetaalbaar zou zijn:

“Twee zaken: de prijs van de crisis is teveel betaald door de lage- en middeninkomens en ten tweede is er te weinig gedaan aan duurzaamheid. Dat begint bij eerlijk delen: zorgen dat iedereen profiteert van de vooruitgang en dat we ervoor zorgen dat we klimaatverandering stoppen… Zou je alleen vergroenen, dan gaan mensen inderdaad heel veel betalen. Dat doen we niet, we geven het geld een-op-een terug door de belastingen en de lasten op arbeid te verlagen waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om mensen in dienst te nemen… Wij staan voor grote en ambitieuze veranderingen in Nederland. De afgelopen jaren is gezegd dat dat niet kan. Onzin.”

Over links
Mochten de peilingen zich vertalen naar electoraal succes, dan wil GroenLinks ‘het liefste zonder de VVD’ regeren. Klaver blijft echter realistisch:

“Ik wil rechts niet aan een meerderheid helpen. Maar misschien moet de VVD links ooit aan de meerderheid helpen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (106)