7

Jeugdjournaal Suriname gecensureerd

Reportage over Decembermoorden bruut afgekapt

De Surinaamse staatstelevisie STVS heeft maandagavond een uitzending afgekapt waarin verslag werd gedaan van de herdenking van de Decembermoorden. Het was een uitzending van het Jeugdjournaal, een programma dat dagelijks te zien is op meerdere televisiestations in Suriname, zo meldt de NOS.


Hoofdredacteur Hannah Draaibaar zegt “diep geschokt” te zijn. “Wij hebben verslag gedaan van de kerkdienst. Het gaat om vrije meningsuiting. Ik ben er geschokt over dat de uitzending uit de lucht is gehaald”, zegt zij in de krant De Ware Tijd.

Volgens directeur Shirley Lackin van de STVS moeten medewerkers van de staatszender “alles eerst bekijken voordat het in de uitzending gaat. Dat is deze keer niet gebeurd”. Draaibaar spreekt dat tegen, er zouden geen afspraken zijn over screening vooraf. “Dat zou censuur zijn. Wij leveren het programma kant en klaar af en het wordt normaliter ongecontroleerd uitgezonden”, aldus de hoofdredacteur.

Tijdens de Decembermoorden (op 7 en 8 december 1982) werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd. Bouterse is hoofdverdachte in deze zaak. De STVS werd destijds, na de staatsgreep en in de jaren erna, zelf ook gecensureerd.

NOS: Surinaamse tv stopt uitzending

Geef een reactie

Laatste reacties (7)