59

Van jihadisme verdachte Laura H. komt voorlopig vrij

Jihadiste Laura H. die sinds haar terugkeer vorige zomer uit IS-gebied in de gevangenis zit, komt per 1 augustus vrij. Dat heeft de Rechtbank in Rotterdam woensdagmiddag beslist. Ze heeft dan een jaar vast gezeten op de terroristenafdeling in Vught.

Sinds vorige week verzette het Openbaar Ministerie zich niet langer tegen haar vrijlating. Eerder maakte het OM wel bezwaar omdat werd gedacht dat Laura was teruggekomen om in Nederland een terreurdaad te plegen. Vorige week meldde het OM dat voor dit scenario geen aanwijzingen meer zijn.

Laura H. wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe. Onder dwang van haar echtgenoot zou ze met haar twee kleine kinderen naar het Kalifaat (Raqqa) zijn afgereisd. Het OM denkt echter dat Laura zich onschuldiger voordoet dan ze in werkelijkheid is.

Aan de vrijlating zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. H. mag niet in de buurt komen van de grens of vliegtuigen. Omdat te controleren krijgt ze een enkelband om. Ze mag geen contact hebben met haar man en moet zich regelmatig melden bij de reclassering.

Wanneer het strafproces begint, is nog niet duidelijk.

Bron: ANP, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (59)