10

Jippie! Shampoo en douchegel mogen weer mee in handbagage

EU wil anti-terreurmaatregel vanaf 2014 versoepelen

Vliegtuigpassagiers in de Europese Unie mogen vanaf 2014 weer grotere hoeveelheden vloeistoffen mee aan boord nemen. Het huidige verbod, een anti-terreurmaatregel, zou tegen 2016 helemaal verdwenen moeten zijn, meldt Trouw. Maar dat hangt af van de ervaringen met de versoepeling van de regels, zeggen Europarlementariërs vrijdag.

Het Europarlement bereikte een akkoord met de Europese Commissie in Brussel. Trouw schrijft:

Vanaf 31 januari 2014 kunnen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding gewoon weer mee in de handbagage. Daarnaast mogen dranken, gels en parfums die na de veiligheidscontrole op een luchthaven zijn gekocht, zonder belemmering mee bij een overstap.

Vanaf 2014 worden op de vliegvelden speciale scanners geplaatst die vloeistoffen kunnen analyseren, meldt ook de NOS. Die scanners worden op dit moment getest, onder meer bij TNO in Rijswijk. Begin vorig jaar zijn ze al eens uitgeprobeerd op Schiphol. Hoe de scanners werken wil TNO niet zeggen. “Als het om beveiliging gaat, doen we daar geen uitspraken over”, zegt een woordvoerder.

Het was eigenlijk de bedoeling de regels in april 2011 te versoepelen. Maar toen bleken de scanapparaten nog niet snel en betrouwbaar genoeg, aldus Trouw.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)