6

JK Rowling roept jongeren op: word geen vrijwilliger in weeshuis

JK Rowling heeft tijdens een bijeenkomst in Londen jongeren van over de hele wereld opgeroepen om geen vrijwilliger te worden in een weeshuis. De Harry Potter-schrijfster voert al jaren actie tegen de weeshuizenindustrie. The Guardian meldt dat Rowling in Londen een nieuwe bewustwordingscampagne aankondigde. De campagne waarschuwt jongeren die overwegen vrijwilliger te worden, voor de duistere kanten van weeshuizen.

“De trieste waarheid is dat het bezoeken van en het vrijwilliger worden in een weeshuis een industrie in stand houdt die kinderen van hun familie scheidt. Ook lopen kinderen in weeshuizen een groot risico op verwaarlozing en misbruik”, aldus Rowling.

Veel mensen hebben een compleet verkeerd beeld van weeshuizen. Zij gaan er ten onrechte vanuit dat de instellingen met de beste bedoelingen zijn opgezet. In werkelijkheid proberen de meeste exploitanten van weeshuizen geld te verdienen over de ruggen van zeer kwetsbare kinderen. Dat geld komt hoofdzakelijk binnen via argeloze toeristen en jeugdige vrijwilligers die de weeshuizen financieel steunen. Niet voor niets zijn veel van de opvanghuizen gevestigd op plaatsen waar veel buitenlanders komen.

De overgrote meerderheid van de 8 miljoen kinderen die in weeshuizen leven – volgens Unicef en het door JK Rowling opgezette Lumos 80 procent – hebben nog ten minste een ouder. Zij belanden in een instelling omdat ze een handicap hebben of omdat hun ouders arm zijn. Armlastige ouders worden overgehaald om hun kinderen af te staan in ruil voor geld, of met de belofte dat de kinderen een opleiding krijgen.

Met de juiste hulp zouden de meeste kinderen ook prima bij hun familie kunnen blijven. Dergelijke (financiële) steun ontbreekt echter. Dat is extra zuur omdat westerse donoren wel de portemonnee trekken voor opvanghuizen.

Het onderbrengen van kinderen in weeshuizen pakt in veel gevallen dramatisch uit. Volgens cijfers van Lumos is de kans dat een kind in een weeshuis zelfmoord pleegt, 500 keer zo hoog als bij een kind dat bij zijn familie opgroeit. Ook is de kans 40 keer zo groot dat weeshuiskinderen in de criminaliteit belanden.

Cc-foto: Michelle Maria

Geef een reactie

Laatste reacties (6)