68

Johnson niet van plan met de EU te onderhandelen, zet in op No Deal

Boris Johnson heeft geen plannen om met de Europese Unie te overleggen over een nieuw, dan wel aangepast uittredingsverdrag. No Deal is zijn primaire scenario, zo kregen EU-diplomaten te horen van een Britse delegatie.

David Frost, die nu het overleg met de EU voert namens het Verenigd Koninkrijk, wilde in plaats daarvan onderhandelen over wat er zou gebeuren na de Brexit die gepland staat voor 31 oktober. EU-onderhandelaars waren geschokt te moeten constateren dat er nog steeds geen Brits plan of voorstel is met betrekking tot de Ierse grenskwestie, terwijl in Noord-Ierland en het grensgebied al gevreesd wordt voor heropleving van het geweld gedurende The Troubles. Johnson eist aan de ene kant dat de EU de plannen voor een backstop – waardoor Noord-Ierland na Brexit onderdeel blijft van de Europese douane-eenheid – opgeeft, maar stelt daar zelf niets tegenover.

EU-diplomaten verklaarden aan The Guardian dat zij de indruk hebben dat Johnson zwaar inzet op deregulering na een No Deal-Brexit, maar waarschuwen dat het VK daarmee zijn eigen onderhandelingspositie verzwakt. Bovendien lijken Europese overheden nog enig vertrouwen te hebben in het Britse parlement, dat in theorie de macht heeft om een No Deal-Brexit te voorkomen, mochten ze daar een meerderheid voor vinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)