7

Jolande Sap pleit voor PvdA-achtige lijsttrekkersprocedure

Functieprofiel is volgens GroenLinks-leider te zwaar... Tofik Dibi voldeed er niet aan... Sap: 'Als ik was getest [...] was de uitslag misschien ook wel negatief geweest'

GroenLinks-partijleider Jolande Sap wil een verandering in de voorselectie van kandidaten door de commissie. Als het aan Sap ligt krijgen leden een grotere stem bij het kiezen van de lijsttrekker. Het liefst ziet ze een systeem dat lijkt op dat van D66 of de PvdA. Sap heeft de afgelopen weken gestreden met Tofik Dibi om het lijsttrekkerschap. Dibi werd allereerst ongeschikt bevonden door de kandidatencommissie. Volgens Sap voldoet zijzelf ook niet aan het functieprofiel.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi is door de kandidatencommissie in een voorselectie voor een referendum ongeschikt bevonden. Hij zou niet in het profiel van kandidaat-lijsttrekker passen. Het partijbestuur besloot onder druk van media, leden en partijprominenten uiteindelijk toch te kiezen voor een referendum tussen Dibi en Sap

Het profiel waaraan kandidaten moeten voldoen is door het partijbestuur opgesteld. Sap noemt het een behoorlijk zwaar profiel en vraagt zich openlijk af of zij eraan zou voldoen: “Als ik met een assessment was getest of ik eraan voldeed, was de uitkomst misschien ook wel negatief geweest.”

Daarom pleit de GroenLinks-partijleider nu voor een andere selectieprocedure. Sap: “Een systeem als bij D66 of de PvdA, dat is beter. Daar moeten kandidaten bewijzen dat ze een bepaald deel van de leden vertegenwoordigen. Daar voel ik veel voor.”

Eerder kondigde ze al aan dat een prominent Kamerlid automatisch zou moeten worden toegelaten tot de procedure. Nu vindt Sap dat ook mensen buiten de fractie de kan moeten krijgen zich kandidaat te stellen.

Ik zou daarom liever zien dat iedereen die steun krijgt van een aanzienlijk deel uit een achterban toegelaten kan worden. Dan kunnen de leden kiezen wie de beste is. We gaan dit vanaf nu beter doen. Het is toch geweldig als meer mensen de ambitie, en niet te vergeten de opofferingsgezindheid hebben om de partij te leiden?”

Trouw (papieren editie): Sap: Weg met voorselectie kandidaten door commissie

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (7)