94

Jonge G500 gaat grijs Den Haag kleuren

Honderd uur oude jongerenclub wil infiltreren binnen centrumpartijen om partijprogramma's te verfrissen ... Nog nooit waren zoveel jongeren op jonge leeftijd zelfstandig met eigen onderneming bezig ... Oprichter G500: Onder jongeren is een nieuwe vorm van verzuiling bezig

Nog nooit had Nederland zo veel jonge ondernemers. Ze bewegen zich echter om de bekende instituten heen en zijn daardoor niet zichtbaar bij de heersende machten, aldus Frits Spangenberg, schrijver van het boek ‘De grenzeloze generatie’. G500 wil daar wat aan veranderen. Oprichter Sywert van Lienden (publicist, lobbyist en oud-LAKS-voorzitter) wil een collectieve actie onder jongeren opzetten en richtte daarvoor G500 op. Jongeren die zich daarbij aansluiten moeten binnen korte tijd de politieke agenda’s van centrumpartijen hervormen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

G500 staat voor ‘generationele beweging van 500 open, frisse verantwoordelijke jongeren tot ongeveer 35 jaar’. De club wil jongeren mobiliseren om van binnenuit de politieke agenda’s te hervormen. Van Lienden richtte de club een week geleden op. G500 heeft de volgende uitgangspunten:

1.    Wij worden enkel lid van de partijen om onze idealen om te zetten in standpunten van de centrumpartijen.
2.    Wij zijn niet uit op functies, baantjes of anderszins.
3.    Zodra de plannen gerealiseerd zijn kan de G500 zichzelf opheffen.
4.    G500 laat zich niet kapen door partijpolitieke campagnes. Wij zullen dan ook scherp zijn op de leden die zich aan G500 verbinden.
5.    G500 probeert waar mogelijk samen te werken met leden binnen de partijen die ook voor hervormingen zijn; het resultaat is wat telt.

Televisiemaker Lennart Booij van de generatie die zich ‘Niet niks’ noemde, ziet een hele positieve ontwikkeling bij jongeren die beter benut moet worden.

Er zijn nog nooit zoveel jonge mensen zelfstandig actief bezig geweest met hun eigen ondernemingen en organisaties. Alleen, en dat is de gezamenlijke kloof. Het onttrekt zich allemaal van de bestaande instituties. Mensen werken daar allemaal omheen.

Onder jongeren is volgens Van der Lienden een nieuwe vorm van verzuiling aan de gang die gepaard gaat met de individualisering. Maar die ontwikkeling moet minder zwaar worden opgenomen dan het klinkt.

Het gaat veel meer om zelfbewustzijn. […] Wat je ziet is dat mensen zich bewust worden van eigen talenten. De wereld is vlakker dan ooit, maar daarin zie je dat individuele voorkeuren en eigen sociale groepjes steeds meer naar voren komen en dan noem is zelfbewustzijn.”

Buitenhof besteedde zondag aandacht aan de ‘grenzenloze generatie’.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)