22

‘Jonge Romney mishandelde homo’

Update: Romney biedt excuses aan voor 'pestgedrag'. Getuigen vertellen hoe Republikeinse presidentskandidaat op school een homoseksuele jongen pestte

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is in opspraak geraakt omdat hij op de middelbare school een homoseksuele schoolgenoot zou hebben mishandeld. Getuigen van het voorval doen hun verhaal in de Amerikaanse krant Washington Post.

Oud-schoolgenoten vertellen in de Washington Post hoe Romney en zijn vrienden op de prestigieuze jongensschool Cranbrook het hadden gemunt op John Lauber. Lauber was een verlegen jongen die opviel vanwege zijn uiterlijk, geblondeerd haar, en non-conformistische gedrag en daar om gepest werd. 

“Kijk naar hem! Zo kan je er toch niet uitzien?! Dat is gewoon verkeerd!”, zou Romney naar Lauber hebben geroepen toen hij op de campus voorbij liep. Een paar dagen later zouden Romney en zijn vrienden de jongen tegen de grond hebben gewerkt en zijn haar afgeknipt.

Lauber zelf overleed, volgens zijn familie, in 2004. Vijf getuigen, met uiteenlopende politieke voorkeuren, herinneren zich het voorval en hebben onafhankelijk van elkaar hun verhaal gedaan.

Een woordvoerder van Romney wuift de getuigenissen weg. Romney zou geen greintje kwaadaardigheid in zich hebben, de verhalen zouden overdreven zijn en bovendien zou Romney het zich zelf niet kunnen herinneren.

Update 18.00

Mitt Romney biedt zijn excuses aan voor zijn gedrag in het verleden als daardoor mensen zijn gekwetst. Hij deed dit nadat verschillende getuigen een profiel van de jonge Mitt schetsten als pestkop. Dat schrijft de New York Times.

New York Times: Romney apologizes after reports of bullying emerge

The Washington Post: Mitt Romney’s prep school classmates recall pranks, but also troubling incidents

Foto-cc: Dave Laurence

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)