Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jonge vrouwen die zwarte jongens daten online aan de schandpaal genageld

  •  
10-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3287 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-10-10 om 10.22.45
Uit een groot Europees onderzoek onder 15-jarigen blijkt dat de helft van hen een gemengde relatie heeft, oftewel een relatie met iemand uit een andere culturele gemeenschap of met een andere huidskleur dan zij zelf. Tegelijkertijd worden veel jonge vrouwen met zo’n relatie via bijvoorbeeld messengerdienst Telegram aan de schandpaal genageld. Het gaat daarbij opvallend vaak om meisjes en jonge vrouwen met een niet-westerse achtergrond, bijvoorbeeld een Marokkaanse, die een zwarte vriend hebben. Zo ontdekte NOS Stories.
Sociologe Meryem Ajaoaou legt aan de NOS uit waar het sterke anti-zwart racisme in sommige groepen (mede) vandaan komt:
"Er zijn sterke verwachtingen voor meisjes in veel gemeenschappen. Als je niet helemaal voldoet aan die rollen, word je makkelijker slachtoffer van shaming. De rol van jongens gaat juist om het beschermen van de cultuur. De jongens die op Telegram meisjes exposen denken dat de verantwoordelijkheid van de groep op hun schouders ligt. Ze denken dat ze daarom het recht hebben om te shamen."
Bekijk hieronder de reportage van NOS Stories:
Video niet te zien? Klik hier.

Meer over:

vrouwen, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.